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Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The 2013 La Tâche Grand Cru was picked from the afternoon of October 7 and over the next two days at 18 hectoliters per hectare. It has a heavenly nose with exquisite mineral-rich red cherry, wild strawberry, blood orange and subtle woodland, damp autumn leaf and moss aromas that are extraordinarily complex. It seems to gain vigor and intensity with each swirl of the glass. The palate is medium-bodied with very fine tannin, a slightly suppler La Tâche compared to recent years, a wine with an athleticism. There is nothing wasted or superfluous here, a honed La Tâche that is all about tensile structure matched by perfect acidity and an incredibly complex, kaleidoscopic finish that seems so mercurial in the glass, initially offering red fruit then changing its mind and revealing darker and more tertiary notes. In a word: awesome. Production is 1,023 cases. Tasted February 2016.
97 Robert Parker
The 2013 La Tâche Grand Cru was picked from the afternoon of October 7 and over the next two days at 18 hectoliters per hectare. It has a heavenly nose with exquisite mineral-rich red cherry, wild strawberry, blood orange and subtle woodland, damp autumn leaf and moss aromas that are extraordinarily complex. It seems to gain vigor and intensity with each swirl of the glass. The palate is medium-bodied with very fine tannin, a slightly suppler La Tâche compared to recent years, a wine with an athleticism. There is nothing wasted or superfluous here, a honed La Tâche that is all about tensile structure matched by perfect acidity and an incredibly complex, kaleidoscopic finish that seems so mercurial in the glass, initially offering red fruit then changing its mind and revealing darker and more tertiary notes. In a word: awesome. Production is 1,023 cases. Tasted February 2016.
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.