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Riesling 2014 75cl

AOC | Graubunden | Svizzera
CHF 281.05
Punteggi dei critici
91 Robert Parker
The 2014 Riesling is sourced from stony slate soils that had been planted with clones from the Mosel. Fermented and aged in stainless steel (no malolactic fermentation), this wine opens pretty fascinating in its mix of slate and really ripe and concentrated Riesling flavors that come along bright, clear and flinty. Round and almost a bit sweet on the palate, but also with an enormous acidity, this is a full-bodied, dense yet clear, fresh and elegant Riesling. It is more like a German Riesling (delicate, pure, reductive, lean and finessed), rather than an Alsatian (ripe, full-bodied, tension-filled) or Austrian (rich, round and elegant) Riesling. Saying this, it is clear that Gantenbein's Riesling is a Riesling of its own. Once planned only for their private consumption, Martha and Daniel Gantenbein have created a great fan base for this wine, and its purity and piquant acidity lifts the 13% as if it was just 10%.
Produttore
Gantenbein
Lungo la mozzafiato Valle del Reno dei Grigioni, la cantina Gantenbein si trova nel piccolo paese viticolo di Fläsch. Fu fondata nel 1982 da Martha e Daniel Gantenbein, che cominciarono a piantare i 6 ettari della tenuta con cloni di Borgogna. Oggi la proprietà si dedica prevalentemente alla produzione di Pinot Nero, mentre zone molto più piccole sono dedicate alla coltivazione di Chardonnay e Riesling. Martha e Daniel si sono trovati subito d'accordo nel pensare che la qualità fosse l’obiettivo finale, perciò seguono meticolosi processi di viticoltura e vinificazione. Usano anche serbatoi a gravità, dove il flusso delle uve e del succo è regolato dalla pressione terreste naturale, senza bisogno di pompe o filtri. Oltre ai Pinot Nero di punta, la tenuta produce altri due vini in quantità inferiore: un Riesling e uno Chardonnay.