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Meursault 2011 75cl

AOC Village | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
91 Robert Parker
The 2011 Meursault (Les Vireuils) has an engaging bouquet of fresh apricot, passion fruit and flint, later a subtle hint of white chocolate that lends panache. The palate is very well-balanced with a fine line of acidity and grilled walnut, almond and fresh lemon all vying for attention. Long in the mouth with a persistent finish, this is a very fine Meursault Villages, as one has come to expect from this address. Drink 2015-2030.  As I had anticipated, Raphael Coche requested that I visit after he had clocked off for the day. No problem – I’d rather he focuses on the vines than appease the demands of us “pesky” wine writers. This was actually my first visit to the domaine, which seems odd because it is many moons since I first fell in love with Jean-Francois Coche’s wines at a memorable tasting in London in the late 1990s. Since then, Raphael, still in his early thirties, has deftly slipped into his father’s shoes. Tall and the spitting image of papa, I had been forewarned that Raphael can be reticent at times. On the contrary, he was refreshingly garrulous, chatting not only about his own wines but enthusing about Pomerol after I espied a dusty bottle of 1987 Petrus incongruously perched on the shelf. In my opinion, and indeed others’, Raphael has subtly tweaked the style and perhaps even improved on what was already a winning formula. Recent vintages seem more consistent, perhaps even more aligned with their respective terroirs. On this visit, we tasted through most of the domaine’s 2011s that had been bottled the previous spring and are currently on the market. Raphael spoke enthusiastically about the 2011 vintage and rightly so. There is a natural sensibility to these wines, an approachability that is not always evident in their wines, proceeding to compare them to the 2001 vintage. My experience of this domaine’s wines means that I am happy to put long drinking windows for even the village crus, which I often reward a decade in bottle. Personally, I have found less premature oxidation at this address than others, in particular with respect to younger vintages, though nobody is totally immune.
Produttore
Domaine Coche-Dury
Coche-Dury non è solo uno dei produttori più iconici di tutta la Borgogna, ma anche uno dei più enigmatici. Sembra quasi che per riuscire ad attraversare le porte delle sue cantine si debba vincere alla lotteria. La tenuta non ha un indirizzo e-mail e l’unico modo per riuscire ad avere un appuntamento è via fax. Forse. Ma è improbabile. Alla tenuta sono anche incredibilmente umili. Conoscono bene la grandezza dei loro vini, ma sono ancora dei semplici “vignaioli”. Quello che più gli importa è lavorare le viti e permettere alle uve di esprimere al meglio il terroir. Jean-François Coche, patriarca della tenuta, iniziò a lavorare con il padre nei primi anni Settanta. Nel 1975 sposò Odile Dury, che aggiunse alla tenuta alcune proprietà personali, creando così il nome Coche-Dury. Oggi il figlio Raphaël ha più o meno preso in mano le redini della casa vinicola, con l’aiuto della giovane moglie Charline. Dai loro quasi 9 ettari di vigneti producono Bourgogne, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthélie, Volnay e le loro due denominazioni più famose: Meursault (vari imbottigliamenti) e Corton-Charlemagne. A differenza di altri produttori della regione, hanno resistito al cambiamento e le loro modalità di produzione dei vini sono oggi le stesse con cui li hanno prodotti da tanti anni a questa parte. Amano anche che i loro vini abbiano un po’ di verve, quindi tendono a vendemmiare presto per conservare l’innata acidità delle uve.