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Évaluations et Scores
97 Robert Parker
The 2009 Romanee St.Vivant is wonderfully complete. The combination of power and elegance is breathtaking as layers of fruit flow across the palate in stunning style. Hard candy, flowers, mint and dark red berries build to the dramatic, explosive finish. In 2009 the Romanee St. Vivant is a wine of considerable volume and textural depth, but it will require a good many years for those qualities to come through fully. Anticipated maturity: 2024-2049.
97 Robert Parker
The 2009 Romanee St.Vivant is wonderfully complete. The combination of power and elegance is breathtaking as layers of fruit flow across the palate in stunning style. Hard candy, flowers, mint and dark red berries build to the dramatic, explosive finish. In 2009 the Romanee St. Vivant is a wine of considerable volume and textural depth, but it will require a good many years for those qualities to come through fully. Anticipated maturity: 2024-2049.
96 Wine Spectator
Incisive and reserved on the nose, this red gives an immediate sense of its firm structure, which supports pure cherry, strawberry spice and mineral flavors. Ends with excellent length.—Non-blind 2009 DRC tasting (February 2012). Best from 2017 through 2040.
96 Wine Spectator
Incisive and reserved on the nose, this red gives an immediate sense of its firm structure, which supports pure cherry, strawberry spice and mineral flavors. Ends with excellent length.—Non-blind 2009 DRC tasting (February 2012). Best from 2017 through 2040.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.