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80 Wine Spectator
Tasted two bottles, the second of which was better, but both offered a backward, angular, medium-bodied wine that's very closed and tough. Interesting mocha, spice, licorice, red- and blackberry aromas follow through on the palate, but you wish the finish was more supple and balanced, and not dominated by green, dry and astringent tannins that are surprisingly rustic for such a glamorous wine. Given its track record, perhaps it will smooth out with several year of cellaring, but unlike some top '94 grands crus, it lacks harmony at this stage. Perhaps better after 2005. 1,600 cases made. – .
80 Wine Spectator
Tasted two bottles, the second of which was better, but both offered a backward, angular, medium-bodied wine that's very closed and tough. Interesting mocha, spice, licorice, red- and blackberry aromas follow through on the palate, but you wish the finish was more supple and balanced, and not dominated by green, dry and astringent tannins that are surprisingly rustic for such a glamorous wine. Given its track record, perhaps it will smooth out with several year of cellaring, but unlike some top '94 grands crus, it lacks harmony at this stage. Perhaps better after 2005. 1,600 cases made. – .
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.