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Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
Gentle at first, offering rose petal aromas, it turns quite savage and tough on the palate, with loads of fruit cloaked in the very firm tannin structure. The acidity is there, and the length is terrific, but it needs time. Best from 2006 through 2026. –PM .
95 Wine Spectator
Gentle at first, offering rose petal aromas, it turns quite savage and tough on the palate, with loads of fruit cloaked in the very firm tannin structure. The acidity is there, and the length is terrific, but it needs time. Best from 2006 through 2026. –PM .
93 Robert Parker
This bright ruby-colored wine's nose is magnificent. Its complex fragrances of perfume, roses, violets, crisp cherries, and cassis are intermingled with Asian spices, mocha, and faint hints of earth. Wow! Its aromas merit a score in the upper-90s! As often happens with wines from this vineyard, it is more appealing aromatically than gustatorily. That being said, this wine has a dense, ripe, and expressive character. It is a delicious, medium-to-full-bodied, refined, highly-delineated, and toasty cherry-flavored offering. Drink (and smell!) it between 2002 and 2012.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.