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Corton Renardes 1996 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The Corton Renardes color appeared to be a touch lighter than the other offerings. It reveals mouth-watering aromas of super-ripe cherries, plums, bacon, and sweet rose blossoms. This massive, powerful, superbly balanced, delineated, and velvety textured wine explodes on the palate with juicy black and red berries, prunes, and wild game flavors. Its mind-boggling finish exhibits loads of dried fruits and soft, supple tannins. I envy the wealthy collectors that will be able to serve it along side the equally extraordinary 1995! Anticipated maturity: 2003-2012. "There is never any bleeding in my cellars," said Mme. Bize-Leroy just before I gouged myself with my corkscrew, proving her wrong. Of course, she was referring to the winemaking technique of increasing concentration by "bleeding off" the watery juice of a light pressing prior to fermentation, not the results of my battles with her recently bottled wines. As wine lovers have come to expect with every new vintage from this domaine, the 1996 Leroys are extraordinary, benchmark setting wines. This is the only estate I visited whose 1996s were as concentrated as the 1995s, obviously due to the fact that Mme. Bize-Leroy kept her yields exceedingly low (below 25 hectoliters/hectare). These wines will reach their respective peaks sooner than their 1995 counterparts, however, due to their softer tannins and brighter, more forward fruit.
91 Wine Spectator
Very polished and fresh, with smoky, almost baconlike aromas and cherry flavors. Moderately concentrated, with firm tannins and a suave texture. Great length and harmony. Best from 2000 through 2006. –BS
Produttore
Domaine Leroy
Essendo diventato sempre più difficile trovare vini che soddisfino gli alti standard dell'etichetta della Maison Leroy, Madame Lalou Bize-Leroy ha deciso di acquistare i propri vigneti. Riunendo diverse proprietà, fondò Domaine Leroy nel 1988. Oggi i vigneti si estendono su 21 ettari nella maggior parte delle zone classificate Grand Cru e Premier Cru. Seguendo la sua profonda convinzione secondo cui tutto è vivo - dal terreno all'uva fino all'umanità - Lalou Bize-Leroy ha introdotto immediatamente l'agricoltura biodinamica per rispettare il terroir. Questa pratica di coltivazione all'inizio era controversa, ma è ormai un approccio olistico molto conosciuto che si concentra sull'interconnessione del nostro ambiente, tenendo conto anche delle influenze astrologiche e cosmiche. Senza l'utilizzo di fertilizzanti chimici, erbicidi, insetticidi o pesticidi, i vigneti sono curati tutto l'anno e tutto è fatto manualmente. I risultati di questa produttrice esigente in termini di qualità sono stupefacenti. I vini sono estremamente concentrati e raffinati, con una purezza rara che proviene dai vigneti della proprietà.