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Aalto 2013 300cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2013 Aalto is a lighter wine, with less color, more freshness as it should be in a cooler vintage. It has a bright color which also denotes high acidity. The year was not easy and they had to work more on the origin of grapes: it has less from La Horra and more from La Aguilera, a cooler village, both in the province of Burgos, because in La Horra they had more frost problems. It's aged in less than 30% new barrels and the oak feels better integrated, definitively less oaky than other vintages. The nose has a combination of red and black fruit, spicy aromas and a sense of freshness, with even some violets. The palate is medium to full-bodied, with very fine tannins, abundant but well padded by juicy fruit, good acidity and freshness. This is a lot more fluid and balanced, with better-integrated oak than in the past. This is a fresher Aalto that should age nicely in bottle. 175,000 bottles were filled in July 2015 after 18 months in barrel. 2013 has delivered the freshest bottles of Aalto so far, a lighter regular Aalto and one of the best PS to date.
Produttore
Aalto Bodegas y Viñedos
Mariano García, proprietario di Bodegas Mauro e Maurodos, è originariamente conosciuto per il suo lavoro nell'icona spagnola Vega Sicilia. Oggi è impegnato a gestire la tenuta Aalto di sua proprietà, fondata con il socio Javier Zaccagnini nel 1999. Con l'obiettivo comune di creare vini concentrati, densi e dallo stile moderno di Ribera del Duero, la giovane cantina è cresciuta enormemente negli ultimi anni. La proprietà di 42 ettari è coltivata biologicamente e si estende nelle province di Valladolid e Burgos. Aalto, il fiore all'occhiello e il vino più popolare, un Tinto Fino (il nome locale del Tempranillo) in purezza, è estremamente denso e fruttato. L'annata 2012 si è classificata sesta tra i migliori vini del 2015 di Wine Spectator.