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Chambertin 2009 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
The 2009 Chambertin is one of the wines of the vintage. It is also the least obvious of the 2009 grand crus. This isn’t an immediate wine, rather it is a Burgundy that challenges all of the senses with sublime understated personality. Time spent with the wine is immensely rewarding, as the Chambertin is constantly changing in the glass, challenging the taster to keep up with its sheer pedigree. This is all nuance and class. I also tasted the 2010 from barrel, and it was beyond profound. Anticipated maturity: 2019-2039. This was my first opportunity to taste the 2009s from Domaine Leroy in bottle. Lalou Bize-Leroy was among the first, if not the first, to bottle her 2009s, so she naturally wanted to give the wines some time to recover before showing them. The wines are stunning. Readers who have an opportunity to taste them should not hesitate. As always, the style is one of textural richness and depth, but the2009s appear to have excellent underlying material as well. The attention to every detail at the Domaine is quite evident in these thrilling wines. My visit ended with a sample of the 2010 Chambertin from barrel. Why not go straight to the top? If that wine is representative of the year, Leroy fans will have another superb vintage to look forward to, although yields will be lower than the already minuscule production.
Producteur
Domaine Leroy
Confrontée à des difficultés croissantes pour dénicher des cuvées répondant aux exigences du label Maison Leroy, Madame Lalou Bize-Leroy a décidé d’acheter ses propres vignes. D’où la fondation en 1988, du Domaine Leroy, issu de la réunion de plusieurs domaines. Le vignoble actuel s’étend sur une superficie de 21 hectares, situés essentiellement dans des zones classées Grand Cru et Premier Cru. Madame Lalou Bize-Leroy est intimement convaincue que tout est vivant – depuis les sols jusqu’aux raisins, mais aussi l’humanité elle-même. En toute logique, elle a donc d’emblée adopté le principe de la viticulture biodynamique dans ses vignes, par respect du terroir. Cette méthode culturale plutôt controversée auparavant est désormais passée dans les mœurs en tant qu’approche globale axée sur l’inter connectivité existant au niveau de l’environnement. Elle prend également en compte les influences astrologiques et cosmiques. Sans le moindre recours aux engrais, herbicides, insecticides ou pesticides chimiques, les vignes sont entretenues manuellement tout au long de l’année. Les résultats ainsi obtenus par ce producteur soucieux de la qualité sont stupéfiants. Les vins sont extrêmement concentrés tout en étant raffinés et empreints d’une pureté rare, fruit d’un vignoble géré de manière intuitive.