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97 Robert Parker
The 2013 Romanée-Conti Grand Cru was picked in the afternoon of October 8 at a yield of 17.5 hectoliters per hectare. I remember this was taciturn in barrel vis-à-vis the La Tâche, which is commonly the case, however here it sprints from the blocks thanks to a life-affirming bouquet of red plum, wild strawberry, cold wet limestone and black truffle that segues into something almost girolles-like, even smoky. Like the 2013 La Tâche, it is very mercurial in the glass and to that end, I stretched my sample out for 10-15 minutes. The palate is medium-bodied and very harmonious on the entry. Filigree tannin frame this wine, perfect acidity lending freshness and tension, here a gradual build towards a delineated, almost edgy finish. It brought to the forefront of my mind an actor about to utter the first line of a play. Give it several years in bottle before you start throwing bouquets onto the stage, for the performance will be worth the wait. Production is 312 cases. Tasted February 2016
97 Robert Parker
The 2013 Romanée-Conti Grand Cru was picked in the afternoon of October 8 at a yield of 17.5 hectoliters per hectare. I remember this was taciturn in barrel vis-à-vis the La Tâche, which is commonly the case, however here it sprints from the blocks thanks to a life-affirming bouquet of red plum, wild strawberry, cold wet limestone and black truffle that segues into something almost girolles-like, even smoky. Like the 2013 La Tâche, it is very mercurial in the glass and to that end, I stretched my sample out for 10-15 minutes. The palate is medium-bodied and very harmonious on the entry. Filigree tannin frame this wine, perfect acidity lending freshness and tension, here a gradual build towards a delineated, almost edgy finish. It brought to the forefront of my mind an actor about to utter the first line of a play. Give it several years in bottle before you start throwing bouquets onto the stage, for the performance will be worth the wait. Production is 312 cases. Tasted February 2016
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.