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93 Robert Parker
Tasted at the La Tâche vertical at The Square. The La Tâche 2000 has never been reviewed by The Wine Advocate. Despite the challenges of this modest Burgundy season, it should not be overlooked. It clearly has a more mature appearance than the 1999 with wide bricking on the rim. The aromatics are also more advanced with bacon fat and baking powder infusing the red and black fruit. The palate is medium-bodied with firm tannins, tart red cherries on the entry and then moving confidently toward secondary notes on the finish–cola, brown spices and sage. There is a lovely purity to this La Tâche that is probably reaching its peak now, but should plateau for 10-15 years.
93 Robert Parker
Tasted at the La Tâche vertical at The Square. The La Tâche 2000 has never been reviewed by The Wine Advocate. Despite the challenges of this modest Burgundy season, it should not be overlooked. It clearly has a more mature appearance than the 1999 with wide bricking on the rim. The aromatics are also more advanced with bacon fat and baking powder infusing the red and black fruit. The palate is medium-bodied with firm tannins, tart red cherries on the entry and then moving confidently toward secondary notes on the finish–cola, brown spices and sage. There is a lovely purity to this La Tâche that is probably reaching its peak now, but should plateau for 10-15 years.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.