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DRC la Tâche 1991 300cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
Very good color. This is fresh and succulent, with saturated cherry and currant flavors. It's bright and well balanced, but the dense tannins dominate the finish. A muscular style that requires time yet.--La T?che non-blind vertical. Best from 2015 through 2040. 1,428 cases made. ?BS
95 Wine Spectator
Very good color. This is fresh and succulent, with saturated cherry and currant flavors. It's bright and well balanced, but the dense tannins dominate the finish. A muscular style that requires time yet.--La T?che non-blind vertical. Best from 2015 through 2040. 1,428 cases made. ?BS
93 Robert Parker
PRODUCTION: 1,428 cases. The 1991 La Tache is a compelling wine. It possesses a deep color, as well as a tell-tale, decadent bouquet of smoked meats, jammy black fruits, and Asian spices. Expansive, full-bodied, and oozing with rich, sweet fruit, this example of La Tache, despite its flamboyance, is structured, tannic, and in need of at least 3-4 more years of cellaring. It should last for 20 years.
93 Robert Parker
PRODUCTION: 1,428 cases. The 1991 La Tache is a compelling wine. It possesses a deep color, as well as a tell-tale, decadent bouquet of smoked meats, jammy black fruits, and Asian spices. Expansive, full-bodied, and oozing with rich, sweet fruit, this example of La Tache, despite its flamboyance, is structured, tannic, and in need of at least 3-4 more years of cellaring. It should last for 20 years.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.