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Évaluations et Scores
90 Wine Spectator
Tannins are the most prevalent characteristic now, but the meaty coffee and chocolate nuances indicate this has the potential to emerge as a complex, subtle, spicy, almost delicate wine. Has a sense of weightless concentration.
90 Wine Spectator
Tannins are the most prevalent characteristic now, but the meaty coffee and chocolate nuances indicate this has the potential to emerge as a complex, subtle, spicy, almost delicate wine. Has a sense of weightless concentration.
87 Robert Parker
PRODUCTION: Not available. The fully mature 1987 La Tache exhibits a medium ruby color with some amber at the edge. The tell-tale DRC nose of smoky, gamy scents intertwined with those of ripe berry fruit and herbs is followed by a wine with noticeably high acidity, good weight, full body, and some tannin to shed. The wine should drink well for another 7-8 years, although the acidity may begin to dominate the fruit.
87 Robert Parker
PRODUCTION: Not available. The fully mature 1987 La Tache exhibits a medium ruby color with some amber at the edge. The tell-tale DRC nose of smoky, gamy scents intertwined with those of ripe berry fruit and herbs is followed by a wine with noticeably high acidity, good weight, full body, and some tannin to shed. The wine should drink well for another 7-8 years, although the acidity may begin to dominate the fruit.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.