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Barolo Ravera 2015 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2015 2017 2018 2020
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Here is another rookie in the lineup for Paolo Scavino. The Ravera vineyard was purchased in 2015, at 2.7 hectares and about 360 meters in altitude. It is their highest vineyard and the last to be harvested every year. This east-facing parcel is never too hot, always showing cooler-climate conditions than the others, with fine tannins and a good dose of acidity. The 2015 Barolo Ravera is a very tight and and precise wine, with notes of exotic tea that follow blackberry, dried cherry and licorice. This is a great new addition to the Scavino portfolio at this time of important changes for the winery. Drink 2022 -2045.
92 Wine Spectator
Pure and smooth in texture, featuring cherry, plum, soy, tar, tobacco and eucalyptus flavors that stay focused from beginning to end. Though firm, the tannins have a plumpness to them. Gains equilibrium in the end. Best from 2023 through 2040. 522 cases made. — BS
Producteur
Azienda Vitivinicola Paolo Scavino
L'un des plus grands domaines italiens, Paolo Scavino élabore les meilleures cuvées de Barolo depuis les années 1920. Œuvre de la famille Scavino, la propriété est dirigée par Enrico Scavino depuis de nombreuses années. Visionnaire en matière de vins, Enrico a joué un rôle prépondérant dans la formidable réputation dont jouit aujourd’hui le Piémont. Ses 29 hectares de vignes regroupent les plus grands terroirs de la région, dont les grands crus de Barolo - Cannubi, Bric dël Fiasc et Rocche dell'Annuziata - et la vinification parcellaire permet au domaine de peaufiner ses cuvées. Les filles d'Enrico, Elisa et Enrica, assistent leur père dans la gestion du domaine, dont le fleuron, Bric dël Fiasc, symbolise les premières sélections parcellaires de Barolo, le premier millésime ayant vu le jour en 1978.