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Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
Pale+ ruby colour with a touch of brick. The nose is a little mute to begin but with some coaxing opens to an even more perfumed style. Enticing aromas of warm strawberries are scented with potpourri, wilted roses, cloves, cassia and white pepper. The wine fills the mouth with a good intensity of earthy / spicy flavours, nicely balanced by a high backbone of acidity and a medium level of very finely grained tannins. Very long finish with lingering notes of pepper and minerals.
93 Wine Spectator
Unctuous, showing delicious fruit and terroir character. Almost delicate, but also full-bodied, rich and ripe, with attractive rose petal, plum, black cherry and currant character. So ripe, it's almost hot on the finish, but still a lovely, velvety wine. Best after 2005. –PM .
93 Robert Parker
Pale+ ruby colour with a touch of brick. The nose is a little mute to begin but with some coaxing opens to an even more perfumed style. Enticing aromas of warm strawberries are scented with potpourri, wilted roses, cloves, cassia and white pepper. The wine fills the mouth with a good intensity of earthy / spicy flavours, nicely balanced by a high backbone of acidity and a medium level of very finely grained tannins. Very long finish with lingering notes of pepper and minerals.
93 Wine Spectator
Unctuous, showing delicious fruit and terroir character. Almost delicate, but also full-bodied, rich and ripe, with attractive rose petal, plum, black cherry and currant character. So ripe, it's almost hot on the finish, but still a lovely, velvety wine. Best after 2005. –PM .
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.