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Punteggi dei critici
94 Wine Spectator
At age 40, this is holding up beautifully despite a large crop. What impresses is the sweet fruit layered thick on the midpalate, delivering plum, vanilla, brown sugar, smoke and leather notes. The tannins melt, and the finale is still fresh and balanced. A delight to taste.--La Chapelle vertical. Drink now through 2005. –PM
94 Wine Spectator
At age 40, this is holding up beautifully despite a large crop. What impresses is the sweet fruit layered thick on the midpalate, delivering plum, vanilla, brown sugar, smoke and leather notes. The tannins melt, and the finale is still fresh and balanced. A delight to taste.--La Chapelle vertical. Drink now through 2005. –PM
90 Robert Parker
I have had a half-dozen bottles of 1959 La Chapelle, and have always rated it in the upper nineties. At the Jaboulet tasting, it appeared to be more evolved, with a saturated garnet color, and a big, cedary, meaty, dried herb-scented bouquet with abundant smoke and spice. In the mouth, alcohol was burning its way through the flavors, and one could clearly see this wine was the product of an extremely hot, sunny year.
90 Robert Parker
I have had a half-dozen bottles of 1959 La Chapelle, and have always rated it in the upper nineties. At the Jaboulet tasting, it appeared to be more evolved, with a saturated garnet color, and a big, cedary, meaty, dried herb-scented bouquet with abundant smoke and spice. In the mouth, alcohol was burning its way through the flavors, and one could clearly see this wine was the product of an extremely hot, sunny year.
Produttore
Domaine Paul Jaboulet Aîné
Tra le colline dell'Ermitage, nel 1834 Antoine Jaboulet iniziò a lavorare la sua terra fertile, dedicandosi anima e corpo al tentativo di produrre vini eccezionali dalle sue viti meticolosamente curate. Da allora varie generazioni hanno seguito il suo cammino, arrivando al 2006, quando la proprietà fu acquisita dalla famiglia Frey. Con una storia profondamente radicata nel mondo del vino, essendo proprietaria di Château La Lagune a Bordeaux, la famiglia Frey porta avanti la passione per l'eccellenza di Jaboulet. Sotto la guida di Caroline Frey, l'azienda vinicola e le vigne sono state rinnovate e la trasformazione più degna di nota è il passaggio all'agricoltura sostenibile. Con circa 121 ettari sparsi sulla valle del Rodano, gli appezzamenti settentrionali della Côtes du Rhône producono Syrah, mentre i terreni a Roussanne, Marsanne e Viognier sono dedicati alla coltivazione di viti a bacca bianca. Il simbolo di Jaboulet, l'Hermitage La Chapelle, è il più grande vino mai prodotto in questa tenuta, con l'Hermitage La Petite Chapelle che arriva in un secondo momento.