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Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara 2009 300cl

DOCG | Amarone della Valpolicella | Region de la Vénétie | Italie
CHF 1’189.10

Tous les millésimes

2009
Évaluations et Scores
97 James Suckling
Very full and structured, but very juicy and fresh as a daisy. You wouldn’t believe this was in it’s 14th year, which is proof of the durability of Amarone, but more so of the excellence of this wine. A compact bead of currant and date runs untarnished through the wine, supported by abundant tannins that are well sunk in. The finish is very long. Enjoy now or cellar for many a year.
96 Vinous
For all of its intensity and depth, the 2009 Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara is remarkably fresh. It mixes medicinal cherry and crushed blackberry with sweet balsam herbs and hints of cocoa. This is opulence personified, impossibly rich and velvety, mixing both savory and sweet while saturating the senses with wild berry preserves contrasted by sour citrus. A wall of tannin grips the palate through the finale; yet throughout, this remains fresh, leaving lavender and clove to linger. The 2009 is a caged beast, as well as a total beauty.
96 Vinous
For all of its intensity and depth, the 2009 Amarone della Valpolicella Classico Riserva La Mattonara is remarkably fresh. It mixes medicinal cherry and crushed blackberry with sweet balsam herbs and hints of cocoa. This is opulence personified, impossibly rich and velvety, mixing both savory and sweet while saturating the senses with wild berry preserves contrasted by sour citrus. A wall of tannin grips the palate through the finale; yet throughout, this remains fresh, leaving lavender and clove to linger. The 2009 is a caged beast, as well as a total beauty.
Producteur
Zýmē
Zýmē est à Valpolicella ce que les levures sont à la vinification : indispensable. Le vocable zýmē vient d’ailleurs du grec ancien se traduisant par levure, mais sa signification ici va bien au-delà : elle symbolise l’attachement profond de Celestino Gaspari à la nature. Même si le domaine n’a vu le jour qu’en 2003, Gaspari a grandi dans le milieu du vin et travaillait depuis déjà de nombreuses années en tant qu’œnologue conseil avant de fonder sa propre maison. Très talentueux, il s’est appuyé sur sa philosophie d’avant-garde pour devenir l’un des producteurs les plus remarquables et les plus caractéristiques de la région. Une carrière de grès séculaire située au cœur de la zone de Valpolicella Classico sert de toile de fond à la cave contemporaine de Zýmē. Y sont élaborés des vins qui représentent la symbiose parfaite entre les cinq éléments nécessaires à la vinification : la terre, le soleil, l’eau, la vigne et l’homme. Chaque flacon illustre la synergie entre la nature et l’histoire.