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Run Rig 2018 1800cl

Barossa Valley | Australie-Méridionale | Australie
Épuisé

Tous les millésimes

2018
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Torbreck's 2018 RunRig needs a bit of air right now, as the nose and palate truly open up and expand after a while in the glass. Unlike some vintages, it's rather tight and cedary upon first pour, then relaxes to reveal hints of stone fruit, blueberries, cherries, pastry crust and baking spices. In the mouth, it's full-bodied and concentrated, richly textured and marked by ripe tannins, which leave behind a velvety, mouth-coating finish tinged with licorice and dark berries. While approachable now—and even damn enjoyable—it deserves another several years in the cellar. Drink the 2018 Descendant while waiting.
99 Robert Parker
Torbreck's 2018 RunRig needs a bit of air right now, as the nose and palate truly open up and expand after a while in the glass. Unlike some vintages, it's rather tight and cedary upon first pour, then relaxes to reveal hints of stone fruit, blueberries, cherries, pastry crust and baking spices. In the mouth, it's full-bodied and concentrated, richly textured and marked by ripe tannins, which leave behind a velvety, mouth-coating finish tinged with licorice and dark berries. While approachable now—and even damn enjoyable—it deserves another several years in the cellar. Drink the 2018 Descendant while waiting.
98 James Suckling
A really complex wine already, this has aromas of blackberry, tar and dried spice, as well as blueberry and gentle, herbal edges. The essence-like blackberries and dark plums are delivered in a rich, full-flavored style. Great old-vine shiraz from a stunning vintage. Try from 2026.
95 Wine Spectator
There's a floral note of dried lavender to the dried apricot and fresh black cherry flavors at the core, with accents of Earl Grey tea, sweet spices and cigar box. A touch of cedar and minerality lingers in the background, with polished tannins. Shiraz and Viognier. Drink now through 2036.
95 Wine Spectator
There's a floral note of dried lavender to the dried apricot and fresh black cherry flavors at the core, with accents of Earl Grey tea, sweet spices and cigar box. A touch of cedar and minerality lingers in the background, with polished tannins. Shiraz and Viognier. Drink now through 2036.
Producteur
Torbreck Vintners

Malgré son jeune âge – la compagnie a été créée au milieu des années 1990 – Torbreck Vintners s’est hissé sur le podium des meilleurs producteurs de la Barossa en l’espace de quelques années. A la fin du dernier siècle, Torbreck était déjà devenu l’un des domaines les plus respectés d’Australie. David Powell, le génie à l’origine de la société, s’est lancé dans l’aventure en acquérant de petites parcelles de vignes plutôt âgées, non irriguées et peu productives. Après avoir réuni toutes ces parcelles, il a créé un vignoble de haut niveau qualitatif, avec à la clé un vin structuré et équilibré aux arômes agréables. De nos jours, Torbreck appartient à Pete Kight et propose une gamme de 24 cuvées, incluant Runrig qui se classe en haut de la pyramide. Cet assemblage majoritairement à base de syrah avec un soupçon de viognier, dont le premier millésime remonte à 1995, peut même rivaliser avec les meilleurs Côte-Rôtie, tant pour sa classe que pour sa profondeur et sa structure. Descendante de Runrig, au sens propre du terme, la cuvée éponyme provient d’une vigne dont les plants ont été bouturés à partir de ceux de Runrig. Le vin qui en découle est légèrement plus épanoui, mais avec une intensité comparable. Factor, en revanche, lancé en 1998, est un 100% syrah doté d’un potentiel de vieillissement considérable.