20 Rene Gabriel
Der kommt Violett, ja fast Schwarz ins Glas. Die Nase monumental, kompakt und tiefschürfend. Aber leider auch immer noch nicht ganz offen. Mehr von diesem Riesenwein nimmt man im Gaumen wahr. Das Extrakt ist schwarzbeerig. Beim Schlürfen kommt Cassis zum Vorschein. Gleichzeitig wirken die Aromen immer noch primär und floral. Momentan ist der Sassicaia ziemlich «hypig». Zu früheren Zeiten war seine Langzeitbilanz eher durchzogen. Dieser 2006er ist ein Sassicaia-Gigant. 20/20 beginnen
96 Robert Parker
The Tenuta San Guido 2006 Bolgheri Sassicaia is a timeless classic. This might just be the vintage to photograph in an encyclopedia entry for Sassicaia. This is especially true at this exact moment in its long and promising drinking window. The wine shows less volume compared to some of the more opulent vintages, but it absolutely excels in terms of length and finish. It offers amazing drive and momentum that are fueled by the extremely fine nature of the wine's texture and the seamless unity of its flavors. It treads in light and delicate footsteps that will carry it far into the future. As they say in Italian: "Piano piano si va lontano" (slowly slowly you go far).
95 James Suckling
2006 Tenuta San Guido Bolgheri-Sassicaia: Sweet tobacco, and berry with hints of currants. Full, soft and silky. Lots of fruit and a long finish. It’s subtle, dense and sophisticated. Please give this another five years to really show what it has.
94 Wine Spectator
Displays sweet tobacco, plum and berry aromas, with a jammy undertone, turning to licorice on the palate. Full-bodied and balanced, with silky tannins, a lovely texture and plenty of fruit. Outstanding Sassicaia, with structure and finesse. 85 percent Cabernet Sauvignon and 15 percent Cabernet Franc. Best after 2013. 20,000 cases made. ?JS
Der kommt Violett, ja fast Schwarz ins Glas. Die Nase monumental, kompakt und tiefschürfend. Aber leider auch immer noch nicht ganz offen. Mehr von diesem Riesenwein nimmt man im Gaumen wahr. Das Extrakt ist schwarzbeerig. Beim Schlürfen kommt Cassis zum Vorschein. Gleichzeitig wirken die Aromen immer noch primär und floral. Momentan ist der Sassicaia ziemlich «hypig». Zu früheren Zeiten war seine Langzeitbilanz eher durchzogen. Dieser 2006er ist ein Sassicaia-Gigant. 20/20 beginnen