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Darmagi Cabernet Sauvignon 2001 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italie
CHF 200.00
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
The 2001 Darmagi is impressive. Darmagi is Gaja’s most vintage sensitive red, but the 2001 is truly superb. Dark cherries, plums, bell peppers, sweet herbs and licorice are nicely layered in this vibrant, powerful Cabernet Sauvignon. The 2001 Darmagi brings together the characteristics of cool-climate Cabernet and an extroverted personality that are very nicely balanced. The 2001 is still very much on the young side, although it can be enjoyed today. I am amazed at how well the 2001 has developed over the years. Anticipated maturity: 2012-2021. Angelo Gaja isn’t the talkative type too often these days. Most of the time I am greeted, left alone in a room to taste, and then greeted again before I leave. On this day, though, Gaja started talking about vintages, and in particular the misconception that wines from hot years don’t age. Gaja cited 1961, a warm year in Piedmont, and one of the most legendary at the time. The wines aged just fine, added Gaja. What struck me most, though, was how clear Gaja’s recollection was of events that transpired fifty years ago. I know only one other person in Piedmont who has a similarly sharp memory that goes that far back. What does that have to do with these 2001s? Not much, except that it seemed like an interesting anecdote to share.
Producteur
Gaja
Le Barbaresco ne serait pas ce qu’il est aujourd’hui sans l’emblématique Gaja et sa renommée. Ce domaine vénérable a non seulement attiré l’attention du monde entier sur le Barbaresco, mais il a également démontré le potentiel qualitatif de cépages autres que le nebbiolo, notamment des variétés exogènes. C’est en 1859, que Giovanni Gaja a décidé de fonder une cave afin d’assurer l’approvisionnement de son restaurant en vins aptes à se marier avec ses plats. Aujourd’hui, la société est dirigée par les 4ème et 5ème générations, Angelo Gaja et ses enfants. En 150 ans, le domaine s’est métamorphosé et les vins tranchent avec le style régional, non seulement en raison de leur niveau qualitatif mais également pour leur caractère unique. Les sélections parcellaires sont assemblées à partir de nebbiolo et barbera, comme tous les vins régionaux avant l’entrée en scène de la dénomination DOCG. Celle-ci, introduite en 1966, rend obligatoire l’élaboration de vins issus à 100% de nebbiolo. D’où la décision d’Angelo de déclasser une grande partie de ses sélections parcellaires pour commercialiser ses vins sous la dénomination Langhe Nebbiolo DOC, cela afin d’affiner le style particulier qu’il recherchait. A présent, Gaja propose au total 12 vins du Piémont, de même que 7 vins toscans de Montalcino et Bolgheri.