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Montrachet 2009 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
88 Robert Parker
The 2009 Puligny Montrachet comes across as a bit more taut than the Bourgogne. It shows good depth and minerality in a slightly lean, and surprisingly inward style for the year. This is a pretty, understated wine, but there is little of the radiance or exuberance of the year in the glass. The Puligny-Montrachet is made from a number of parcels in the villages that are vinified and aged separately and blended prior to blending. Anticipated maturity: 2012+. Domaine Leflaive is one of the pioneers in biodynamic viticulture in Burgundy. The first experiments began in 1990 and by 1997 all of the vineyards had been converted to biodynamic farming. Winemaker Eric Remy describes the 2009 growing season in considerable detail. The winter was long but mild. The last frost occurred on March 23. Temperatures were normal until the last week of the month, when the weather turned warmer. Flowering began on May 22. The rest of the spring and summer were warm, while a big storm in mid-July dropped 8cm of rain. The rest of the summer was quite warm. The harvest began on September 5, about ten days earlier than normal. Average yields were around 45 hectoliters per hectare. The wines were aged for 12 months in oak followed by 6-8 months in steel. New oak ranged from 10% for the Bourgogne, 15% for the villages, 20% for the premier crus and 25% for the grand crus. The 2009s were bottled between April and June 2011.
Producteur
Domaine Leflaive
La gestion actuelle du Domaine Leflaive est assurée par Brice de La Morandière, arrière petit-fils du fondateur Joseph Leflaive et représentant de la quatrième génération. C’est dans les années 1920 que Joseph a assumé l’énorme responsabilité de replanter, rénover et agrandir les vignes familiales à Puligny-Montrachet. Atteignant sa vitesse de croisière dans les années 1960 et 1970 sous la direction du fils de Joseph, Vincent, le domaine a vu sa réputation exploser grâce à une forte orientation qualitative. Dès lors, ses vins sont devenus extrêmement recherchés. Chaque génération a volé de succès en succès. La fille de Vincent, Anne-Claude, aujourd’hui disparue, a apporté sa pierre à l’édifice en introduisant des pratiques biodynamiques, sublimant encore plus la qualité des vins, déjà considérable. La biodynamie a contribué à faire ressortir les caractéristiques du terroir qui s’expriment à travers des vins équilibrés et structurés. Considéré comme le meilleur producteur bourguignon de blancs, ses vins affichent une clarté et une pureté éclatantes avec une dimension complexe.