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96 Robert Parker
The Richebourg was an explosive wine with an earthy, cinnamon, gingery, soy sauce aroma backed up with the intense smell of plums and toasty new oak. Extremely rich, full bodied, and awesomely proportioned, this heroic wine should be drunk from the late nineties through the first two decades of the twenty-first century. It seems bigger, fuller, and more powerful than even the celestial 1985.
96 Robert Parker
The Richebourg was an explosive wine with an earthy, cinnamon, gingery, soy sauce aroma backed up with the intense smell of plums and toasty new oak. Extremely rich, full bodied, and awesomely proportioned, this heroic wine should be drunk from the late nineties through the first two decades of the twenty-first century. It seems bigger, fuller, and more powerful than even the celestial 1985.
94 Wine Spectator
Tight and beautifully focused, with a laser beam of plum, raspberry and tart cherry flavor, hinting at cola and spice around the edges, nailed in place by lavish tannins and sharp acidity. It's an age-worthy package, already showing a glimmer of silky te 1,000 cases made. ?
94 Wine Spectator
Tight and beautifully focused, with a laser beam of plum, raspberry and tart cherry flavor, hinting at cola and spice around the edges, nailed in place by lavish tannins and sharp acidity. It's an age-worthy package, already showing a glimmer of silky te 1,000 cases made. ?
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.