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DRC Echezeaux 1993 600cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
90 Wine Spectator
Super vanilla, coffee, berry character, quite oaky and more like a Bordeaux than a Burgundy, but how can we fault it? Well structured and refined. Better in 2000.
90 Wine Spectator
Super vanilla, coffee, berry character, quite oaky and more like a Bordeaux than a Burgundy, but how can we fault it? Well structured and refined. Better in 2000.
88 Robert Parker
The medium ruby-colored Echezeaux offers a fragrant, open nose of red and black fruits, and spicy, smoky new oak, excellent concentration, good power, medium body, and plenty of firm tannin in the closed, compact, clean finish. Give it 5-6 years of cellaring and drink it over the subsequent 12-15. The DRC's 1993s possess the vintage's toughness, tannic structure, austerity, and aging potential. They will not be flattering to drink in their youth, and most will require 6-10 years of cellaring. Typical of the vintage, they appear to be the most tannic and structured wines made at this domaine since 1983.
88 Robert Parker
The medium ruby-colored Echezeaux offers a fragrant, open nose of red and black fruits, and spicy, smoky new oak, excellent concentration, good power, medium body, and plenty of firm tannin in the closed, compact, clean finish. Give it 5-6 years of cellaring and drink it over the subsequent 12-15. The DRC's 1993s possess the vintage's toughness, tannic structure, austerity, and aging potential. They will not be flattering to drink in their youth, and most will require 6-10 years of cellaring. Typical of the vintage, they appear to be the most tannic and structured wines made at this domaine since 1983.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.