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Corton Charlemagne 2007 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
De la Moriniere is always at pains to caution that his white “shuts down” for several years soon after bottling, but in that case I must have tasted his 2007 Corton-Charlemagne before that happened. Cooling herbal, restrained floral and bitter-sweet hints of black currant and citrus rind on the nose lead to a luscious tide of ripe yellow plum, white peach, lime, and grapefruit tinged with chalk, salt, and iodine. A silken texture in no way diminishes the impression of clarity and refreshment. Faintly honeyed and nut oil notes add a sense of richness and depth in a finish of utmost purity of refreshing fruit; clarity to mineral nuances; and vibratory energy. When one compares the 2006 side-by-side today, the latter does indeed show a more overt stoniness and – for all of its textural richness and additional amplitude – suffers slightly in comparison with such fresh fruit vivacity as accrues to the 2007. But either of these contrasting reflections of a great site should be well worth following for more than a decade.
Producteur
Domaine Bonneau du Martray
Producteur oh combien célèbre de Corton-Charlemagne, le Domaine Bonneau du Martray est aussi la seule propriété bourguignonne à élaborer exclusivement du vin labellisé Grand Cru. Le très élégant et tout aussi affable Jean-Charles le Bault de la Mornière en est aujourd'hui à la tête. Il a pris la relève en 1994, lorsque son oncle, le Comte Jean le Bault, est parti à la retraite, après avoir été aux commandes de 1969 à 1993. Les vignes ont été acquises après la Révolution et sont restées dans le giron familial. Occupant 24 hectares au départ, le vignoble a atteint progressivement sa superficie actuelle : 11 hectares dont 9,5 à Corton-Charlemagne. Le complément situé à Corton est dédié à l’élaboration du vin rouge du domaine, même si le blanc lui vole la vedette.