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Montrose 2008 300cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 702.65
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
One of the superstars of the vintage, this classic Montrose is not as showy or opulent as the 2010, 2009 or 2003, but it offers a dense purple color followed by gorgeously sweet black raspberry and black currant fruit intermixed with loamy, earthy, forest floor notes, a floral component and a long, full-bodied finish. The 2008 was fashioned from yields of 44 hectoliters per hectare which is slightly less than the 2010's 45 hectoliters per hectare. Forget it for 5-8 years and drink it over the following 20+.
95 Robert Parker
One of the superstars of the vintage, this classic Montrose is not as showy or opulent as the 2010, 2009 or 2003, but it offers a dense purple color followed by gorgeously sweet black raspberry and black currant fruit intermixed with loamy, earthy, forest floor notes, a floral component and a long, full-bodied finish. The 2008 was fashioned from yields of 44 hectoliters per hectare which is slightly less than the 2010's 45 hectoliters per hectare. Forget it for 5-8 years and drink it over the following 20+.
18 Rene Gabriel
60 % Grand Vin. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 4 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. Sehr dunkles Weinrot mit lila und violetten Reflexen. Sehr intensives Cabernetbouquet, kühl, viel Tabak zeigend, schwarze Pfefferkörner, Brombeerstauden und eine gewisse Napanote (Montelena) von der Würze her, dunkle Holznoten, sehr floral aber nicht unreif. Im Gaumen ein Grandseigneur, erhaben, verlangend, kräftige Adstringenz, im Extrakt gewisse aber noble Bitternoten, recht langes Finale. Ein recht grosser Wein mit klassischer Ausrichtung und grossem Potential. warten (2018 - 2036)
18 Rene Gabriel
60 % Grand Vin. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 4 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. Sehr dunkles Weinrot mit lila und violetten Reflexen. Sehr intensives Cabernetbouquet, kühl, viel Tabak zeigend, schwarze Pfefferkörner, Brombeerstauden und eine gewisse Napanote (Montelena) von der Würze her, dunkle Holznoten, sehr floral aber nicht unreif. Im Gaumen ein Grandseigneur, erhaben, verlangend, kräftige Adstringenz, im Extrakt gewisse aber noble Bitternoten, recht langes Finale. Ein recht grosser Wein mit klassischer Ausrichtung und grossem Potential. warten (2018 - 2036)
94 James Suckling
I impressed with the purity of fruit and ultra-fine tannins in this wine. It’s full bodied, with velvety tannins and a long, long finish. Sexy and refined. Ends with spices and berries. Fascinating for the vintage. Chewy. Better after 2014.
94 James Suckling
I impressed with the purity of fruit and ultra-fine tannins in this wine. It’s full bodied, with velvety tannins and a long, long finish. Sexy and refined. Ends with spices and berries. Fascinating for the vintage. Chewy. Better after 2014.
91 Wine Spectator
This has a density that sets it apart, with a pleasantly firm edge to the plum, black cherry and currant fruit, all wrapped with notes of iron, tobacco and savory herb. The long, rock-solid finish is still a bit tight, but it should meld nicely in the cellar. A fine effort for the vintage. Best from 2013 through 2020. 16,665 cases made. –JM
91 Wine Spectator
This has a density that sets it apart, with a pleasantly firm edge to the plum, black cherry and currant fruit, all wrapped with notes of iron, tobacco and savory herb. The long, rock-solid finish is still a bit tight, but it should meld nicely in the cellar. A fine effort for the vintage. Best from 2013 through 2020. 16,665 cases made. –JM
Producteur
Château Montrose
Bon an, mal an, le Château Montrose, propriété de 95 hectares, propose des vins de Bordeaux exceptionnels classés Deuxième Grand Cru dans la hiérarchie de Saint-Estèphe. Situé juste au nord de Pauillac, Montrose bénéficie d’un terroir idéal, composé de graves bien drainantes, et longeant l’estuaire de la Gironde sur plus d’un kilomètre. Le microclimat, propre à Montrose, permet d’atténuer les températures, protégeant ainsi les vignes contre les gels dévastateurs et les canicules, tout aussi redoutables. Les vignobles forment une mosaïque couvrant les terroirs les plus propices au monde pour la viticulture. Depuis 2006, ils appartiennent à Martin et Olivier Bouygues. En 2012, ces derniers ont fait appel à Henri Berland, ancien directeur général de Mouton Rothschild, pour assumer le rôle de régisseur. Ce grandiose château de Saint-Estèphe façonne trois vins, tous immenses, puissants, denses et aptes au vieillissement. Au sommet, Montrose est un rouge charnu monumental, d’une séduction absolue.