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Clinet 2014 1800cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 2’162.00

Tous les millésimes

2014 2018 2019
Évaluations et Scores
94 James Suckling
A tight and subtle wine with very pretty ripe-fruit character and chocolate. Medium to full body. Needs time to open. Better in 2020.
92 Wine Spectator
Dark in profile, featuring a steeped core of fig and blackberry fruit that melds with roasted apple wood and ganache notes through the finish. Best from 2020 through 2035.—J.M-4,750 cases made
92 Wine Spectator
Dark in profile, featuring a steeped core of fig and blackberry fruit that melds with roasted apple wood and ganache notes through the finish. Best from 2020 through 2035.—J.M-4,750 cases made
17 Rene Gabriel
90 % Merlot, 9 % Cabernet Sauvignon, 1 % Cabernet Franc. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Heidelbeeren und Cassis im aromatischen, aber auch etwas schlanken Nasenansatz zeigend. Im Gaumen noch aromatischer als in der Nase, extrem viel Cassis und von der Aromatik her sehr frisch und präzise, aromatisches Finale. Für 18/20 fehlt ihm vielleicht eine Nuance Fleisch und auch etwas Fett. Aber Spass machen wird er auf alle Fälle und er hat auch ein recht gutes Alterungspotential.
17 Rene Gabriel
90 % Merlot, 9 % Cabernet Sauvignon, 1 % Cabernet Franc. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Heidelbeeren und Cassis im aromatischen, aber auch etwas schlanken Nasenansatz zeigend. Im Gaumen noch aromatischer als in der Nase, extrem viel Cassis und von der Aromatik her sehr frisch und präzise, aromatisches Finale. Für 18/20 fehlt ihm vielleicht eine Nuance Fleisch und auch etwas Fett. Aber Spass machen wird er auf alle Fälle und er hat auch ein recht gutes Alterungspotential.
91 Robert Parker
The 2014 Clinet was a wine that perplexed when I tasted it from barrel and as a consequence, it was one that I went back and retasted three or four times during that primeur campaign. Now in bottle, the bouquet has improved and developed more fruit concentration, armed with red plum, wild strawberry and blueberry scents. The palate is medium-bodied and quite refined, certainly not as opulent as other vintages from the estate, perhaps just missing a persistence on the angular finish. It is not a bad Clinet by a long stretch, it just feels a little constricted, especially compared to say the 2010 or 2015. I tasted this on three occasions, drawing the same conclusion each time.<br/>
91 Robert Parker
The 2014 Clinet was a wine that perplexed when I tasted it from barrel and as a consequence, it was one that I went back and retasted three or four times during that primeur campaign. Now in bottle, the bouquet has improved and developed more fruit concentration, armed with red plum, wild strawberry and blueberry scents. The palate is medium-bodied and quite refined, certainly not as opulent as other vintages from the estate, perhaps just missing a persistence on the angular finish. It is not a bad Clinet by a long stretch, it just feels a little constricted, especially compared to say the 2010 or 2015. I tasted this on three occasions, drawing the same conclusion each time.<br/>
Producteur
Château Clinet
Château Clinet poursuit son ascension, se hissant parmi les domaines les plus prestigieux de Pomerol. Résultat : il fait partie des vins les plus convoités de cette région à l’heure actuelle. L’antériorité viticole sur ce terroir argilo-graveleux fin remonte au 17 siècle. Les propriétaires s’étant succédé pendant plusieurs siècles, Château Clinet appartient désormais à la famille Laborde depuis près de deux décennies. Jean-Louis Laborde s’en est porté acquéreur en 1998, mais c’est son fils, le jeune et motivé Ronan, qui le dirige aujourd’hui. Niché sur les meilleures parcelles de terrasses graveleuses à Gunz, le vignoble de 11 hectares donne le fleuron des merlot mondiaux. L’œnologue culte, Michel Rolland, prodigue des conseils ici depuis plus de 10 ans, avec à la clé, des grands crus de haute volée d’un millésime à l’autre. Ronan a même poussé le bouchon plus loin en adoptant des pratiques culturales et techniques de vinification novatrices mais aussi respectueuses de l’environnement pour prouver son amour du terroir. Mis en bouteille sans filtration ni collage, les vins sont d’abord élevés en bois neuf pendant cinq ans. Le château se place toujours au sommet de la qualité, son grand vin rouge Clinet offrant un profil impressionnant, tout en maturité et corpulence. De son côté, Ronan by Clinet incarne parfaitement l’esprit d’entreprise de Ronan. En effet, la cuvée se distingue par son accessibilité, susceptible de plaire au plus grand nombre, mais aussi d’être le garant qualitatif de la maison.