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Bianco del Ticino 2020 75cl

DOC | Tessin | Suisse
CHF 168.65
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
The 2020 Besazio Bianco del Ticino is the 25th vintage of this Chardonnay whose one-hectare plot is located directly in front of the château and was planted in 1989 on calcareous and sandy soil. This south-facing cru delivers about 2,500 wines per vintage. Aged in French barriques for 10 months and another 18 months in the bottle before release, the 2020 displays a radiant citrus color and opens with elegant, intense and indeed calcareous-scented fruit on the deep and complex nose with perfectly integrated oak or noisette aromas highlighting the ripe pear, peach and mango aromas that are spiced with fresh lemon notes. Lush and densely textured on the palate, with perfectly ripe and juicy fruit structured by fine tannin from the small oak barrels, this is a full-bodied, rich and very elegant white with ripe and refined acidity and a long, intense and juicy finish. Fine tannins intermingle with a saline/mineral complexity and the concentrated fruit on the impressive aftertaste. This is a classic reminiscent of the finest Pessac-Léognan whites rather than Burgundies. 14% stated alcohol. Natural cork. Tasted in Zurich, February 2023.
Producteur
Castello Luigi
La renaissance du merlot tessinois dans les années 1980 doit beaucoup à l’une des grandes figures régionales, Luigi Zanini, personnage ambitieux. Originaire de la Suisse allemande, il a vite compris le potentiel de cette région, apte à produire de grands vins. Il a créé Vinattieri Ticinese en 1985 avant de fonder en 1988, Castello Luigi. Il a été précurseur dans l’utilisation de la barrique dans le Tessin pour élever son merlot. Aujourd’hui, la récolte et les pratiques œnologiques font l’objet d’un suivi minutieux, l’accent étant mis sur le ramassage des raisins arrivés à maturité optimale, et uniquement ceux-là. Ses vins peuvent rivaliser avec ceux des plus grands producteurs mondiaux. Les meilleures années, on dit même qu’il détrône les plus grands vins de Bordeaux. Depuis 1997, Vinattieri Ticinesi et Castello Luigi sont élaborés dans les chais du domaine familial le plus récent, situé sur la frontière italo-suisse, à Ligornetto. Ici, les installations ultra modernes incluent des processus gravitaires permettant de préserver la qualité des raisins.