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Évaluations et Scores
93 Robert Parker
93 Wine Spectator
The 2004 Sammarco is a blend of 90% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot and 5% Sangiovese. It exhibits a dark purplish color, along with a wonderfully fragrant nose of spices and violets. It is a rich, powerful effort packed with an array of blueberries, blackberries and grilled herbs, showing a layered personality and an imposing tannic structure that will require patience. This gorgeously pure wine should drink effortlessly to age 25. A recent bottle of the 1988 was still youthful and full of life. Anticipated maturity: 2014-2029. High-density vineyards, biodynamic farming and low yields are the hallmarks of the wines of Castello dei Rampolla, located in the prestigious Conca d-Oro in Panzano. Despite its elegant name Castello di Rampolla is a small, family-run property with a decidedly artisanal approach to working in both the vineyards and the cellar. The estate produces big, concentrated wines with imposing tannic structures that have proven to be extremely ageworthy.
Producteur
Castello dei Rampolla
Castello dei Rampolla fait figure de fer de lance parmi les plus grands domaines toscans. Célébrant plus de cinquante ans de croissance ininterrompue, le domaine puise son inspiration dans le rythme naturel de l’environnement pour imaginer deux cuvées particulièrement prisées et bien cotées. Castello dei Rampolla bénéficie d’un des meilleurs emplacements, au cœur du pays de Chianti, jouxtant Fontodi et La Massa, les trois domaines illustres se situant à l’intérieur du Conca d’Oro ou « bassin d’or » de Panzano. La famille di Napoli préside à sa destinée depuis 1739, même si elle n’y a implanté un vignoble qu’à la fin des années 1960. Après avoir hérité de l’exploitation, Alceo di Napoli s’est lancé en 1980 dans la production d’un cabernet-sauvignon inspiré du style bordelais, prénommé Sanmarco. Dans les années 1990, ses enfants, Luca et Maurizia, ont repris le flambeau et se sont convertis à la biodynamie. Cette propriété séculaire est aujourd’hui à l’origine de vins hautement réputés, se classant dans le haut du panier toscan et tenus en haute estime par les critiques et par les amateurs.