100 Robert Parker
The 2010 Vieux Château Certan is deep garnet in color, and—POW—the nose opens as a complete spice-bomb, featuring notes of fenugreek, cumin seed and cinnamon stick over a core of Black Forest cake, plum preserves and blueberry pie with hints of fragrant earth and crushed stones. Full-bodied, rich and seductive in the mouth, it is laden with layers of black and blue fruit preserves, framed by super plush tannins, finishing epically long and perfumed.
98 Wine Spectator
A stunner, this marries structured tobacco, ganache and loam notes to a glorious core of raspberry, blackberry and plum coulis flavors, accented by coffee, roasted mesquite and black tea aromatics. A terrific minerality courses throughout, with the finish letting power and refinement play out almost endlessly. Best from 2017 through 2040. –JM<br/><br/>
18 Rene Gabriel
86 % Merlot, 8 % Cabernet Franc, 6 % Cabernet Sauvignon. 35hl/ha. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Schlankes Bouquet, feine Würze, trotz dem Minderanteil eher von Cabernetspuren geprägt, Brombeerentouch. Im Gaumen glaubt man kaum, dass es sich um einen Pomerol mit 14.5 Volumenprozenten handelt, bleibt im Gaumen seidig, sehr lang mit einer Supereleganz und einer Art von Diskretion, dass er fast nicht auffällt. Also muss man ihm entgegen gehen. Alexandre Thienpont vergleicht ihn mit seinem 1998er. Hoffentlich schafft er es dort hin.<br/><br/>warten (2018 - 2043)