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Gazin 2015 1200cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 2’107.95
Critics scores
97 James Suckling
Lots of cedar, tea-leaf and hazelnut character and ripe fruit aromas. Citrus peel, too. Full body, round and juicy tannins and a flavorful finish. Smoky undertone. This is structured and so complex. Drink in 2023.
18 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Dunkelbeeriges Bouquet mit einer schwarzkörnigen Pfefferwürze, Brombeerstauden, wirkt tiefgründig und vielleicht hat er gerade deshalb noch keine Lust sich nasal allzu intensiv zu offenbaren. Im Gaumen zeigt er dann Grösse und Erhabenheit, die Cabernetminderheit macht sich bemerkbar und beschert dem Wein Fleisch und Adstringenz. Er wirkt noch wenig entwickelt und scheint ein Spätzünder zu werden. Das Alterungspotential dürfte aber sehr beachtlich sein. Ich schätze ihn mindestens so gut wie seinen eigenen 2010er ein. Kann noch zulegen. 18/20 2025 – 2053
18 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Dunkelbeeriges Bouquet mit einer schwarzkörnigen Pfefferwürze, Brombeerstauden, wirkt tiefgründig und vielleicht hat er gerade deshalb noch keine Lust sich nasal allzu intensiv zu offenbaren. Im Gaumen zeigt er dann Grösse und Erhabenheit, die Cabernetminderheit macht sich bemerkbar und beschert dem Wein Fleisch und Adstringenz. Er wirkt noch wenig entwickelt und scheint ein Spätzünder zu werden. Das Alterungspotential dürfte aber sehr beachtlich sein. Ich schätze ihn mindestens so gut wie seinen eigenen 2010er ein. Kann noch zulegen. 18/20 2025 – 2053
94 Wine Spectator
Ripe, rounded and inviting in feel, with a red licorice frame around a core of plum sauce and cherry preserves. A touch of alder peeks out on the finish, as this has yet to digest the oak, but the pieces are in place for a rock-solid Pomerol.—J.M.
93 Robert Parker
Medium to deep garnet-purple in color, the 2015 Gazin is scented of baked plums, Christmas cake, mincemeat and plum preserves with hints of chocolate box, coffee, tapenade and smoked meats. Medium to full-bodied with mouth-filling baked berries and savory layers, it has firm, chewy tannins and a long finish. <br/>
93 Robert Parker
Medium to deep garnet-purple in color, the 2015 Gazin is scented of baked plums, Christmas cake, mincemeat and plum preserves with hints of chocolate box, coffee, tapenade and smoked meats. Medium to full-bodied with mouth-filling baked berries and savory layers, it has firm, chewy tannins and a long finish. <br/>
Producer
Château Gazin
Among the appellation’s larger properties, Château Gazin owns a 26-hectare single-plot of vines planted on the famous upper part of the Pomerol Plateau. Bordering those of Pétrus and L’Evangile, the gravelly clay soil vineyard is planted to a majority of Merlot, with the remaining 10% of land split among Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc plantings. Originally established in the late 1700s, the estate has gone through several owners before the Bailliencourt family bought the château in 1917. Generations of successful Bailliencourts have managed the estate, and since 1990 Nicolas de Bailliencourt has been in charge. Château Gazin traditionally vinifies their fruit then the wine is aged in 50% new oak barriques for 15-18 months. Producing rich styled wines, that are forward and opulent, the Grand Vin, Gazin shows the signature house style perfectly. The winery also produces a second wine, L’Hospitalet de Gazin, which is made in the same spirit of heritage.