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Porto 10 Yrs Old Tawny NV 75cl

DOC | Porto | Douro | Portugal
CHF 42.15

Alle Jahrgänge

NV
Rezensionen & Bewertungen
91 Robert Parker
The NV 10 Year Old Tawny was bottled in 2016 with a bar-top cork and 106 grams per liter of residual sugar. Medium in body--well, it's a 10, not a 40--this has fine freshness and perfect balance. The juicy, delicious finish is irresistible and has more intensity of flavor than most 10 Year Olds. Although I tend to look first for freshness in this category, it is also nice to find some complexity and intensity of flavor, too, as here. This is nicely done. This showed way better at 58 degrees Fahrenheit than it did at 70.<br/>The last time I saw Noval's age-indicated tawnies, I was very impressed. Nothing has changed my mind. These are among my favorites—concentrated, classic and focused. The longer they sit in barrel, the longer they can be held, but wines with bar-top corks are not meant to be held, so dive in. They certainly don't need to be aged. Remember also: no aged tawny should be drunk anywhere near room temperature. Take it out of the fridge and let it warm in the glass. Try it at different places. See what you like best. Most would suggest that 58-62 degrees Fahrenheit will be the sweet spot, depending on the wine and your taste. Finally, the others are pretty fine, too. For a young Colheita, that 2003 has a lot of pop and concentration.<br/><br/>
Hersteller
Quinta Do Noval
Von Quinta do Noval stammt der berühmteste aller Vintage Ports: der Naçional. Die Wurzeln dieser Gutskellerei reichen bis ins 17. Jahrhundert, und was die Reblausplage im späten 19. Jahrhundert betrifft, so gelang es diesem Haus erstaunlicherweise, die portugiesischen Rebstöcke zu behalten, anstatt sie auf amerikanische zu pfropfen, daher der einzigartige “Naçional”-Wein. Heute, unter Leitung von Christian Seely von der Versicherungsgesellschaft AXA – Millésimes, ist Quinta do Noval ebenso erfolgreich wie die in demselben Besitz befindlichen Bordelaiser Châteaux, etwa Pichon-Longueville. Ideal gelegen im Herzen des Douro-Tals, ist Quinta do Noval der einzige historische Portweinproduzent, der denselben Namen wie sein Weinberg trägt. Die steilen Hänge sind mit den edlen Rebsorten der Region bestockt, die hier prächtig gedeihen und hochklassige Früchte hervorbringen. Unter dem brillanten technischen Leiter António Agrellos präsentiert sich der Naçional als ein expansiver Portwein, dessen Kraft und Tiefe von den erdigen, würzigen, dunkel-fleischigen portugiesischen Charakteristika umwoben ist, die nach zwanzig oder mehr Jahren Reifezeit verlangen.