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Rezensionen & Bewertungen
90 Robert Parker
The Grands-Echezeaux is fuller, sweeter, and more concentrated than the Echezeaux. It reveals a healthy dark ruby color, an attractive nose of red and black fruits and pain grillee, followed by a medium-bodied, concentrated style with a firm, well-delineated, focused personality, and moderate tannin in the finish. It is a 15-year wine that requires another 5-6 years of patience. The DRC's 1993s possess the vintage's toughness, tannic structure, austerity, and aging potential. They will not be flattering to drink in their youth, and most will require 6-10 years of cellaring. Typical of the vintage, they appear to be the most tannic and structured wines made at this domaine since 1983.
90 Robert Parker
The Grands-Echezeaux is fuller, sweeter, and more concentrated than the Echezeaux. It reveals a healthy dark ruby color, an attractive nose of red and black fruits and pain grillee, followed by a medium-bodied, concentrated style with a firm, well-delineated, focused personality, and moderate tannin in the finish. It is a 15-year wine that requires another 5-6 years of patience. The DRC's 1993s possess the vintage's toughness, tannic structure, austerity, and aging potential. They will not be flattering to drink in their youth, and most will require 6-10 years of cellaring. Typical of the vintage, they appear to be the most tannic and structured wines made at this domaine since 1983.
88 Wine Spectator
Solid and fairly tannic, featuring plum, black cherry and earth character. Rather lean, with mocha, spice and toast notes on the woody finish. Lacks the supple structure of some top '93s, and the color was a bit lighter. Time should soften its taut personality; try in 2005. ?
88 Wine Spectator
Solid and fairly tannic, featuring plum, black cherry and earth character. Rather lean, with mocha, spice and toast notes on the woody finish. Lacks the supple structure of some top '93s, and the color was a bit lighter. Time should soften its taut personality; try in 2005. ?
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.