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Meursault 2011 75cl

AOC Village | Côtes de Beaune | Burgund | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
91 Robert Parker
The 2011 Meursault (Les Vireuils) has an engaging bouquet of fresh apricot, passion fruit and flint, later a subtle hint of white chocolate that lends panache. The palate is very well-balanced with a fine line of acidity and grilled walnut, almond and fresh lemon all vying for attention. Long in the mouth with a persistent finish, this is a very fine Meursault Villages, as one has come to expect from this address. Drink 2015-2030.  As I had anticipated, Raphael Coche requested that I visit after he had clocked off for the day. No problem – I’d rather he focuses on the vines than appease the demands of us “pesky” wine writers. This was actually my first visit to the domaine, which seems odd because it is many moons since I first fell in love with Jean-Francois Coche’s wines at a memorable tasting in London in the late 1990s. Since then, Raphael, still in his early thirties, has deftly slipped into his father’s shoes. Tall and the spitting image of papa, I had been forewarned that Raphael can be reticent at times. On the contrary, he was refreshingly garrulous, chatting not only about his own wines but enthusing about Pomerol after I espied a dusty bottle of 1987 Petrus incongruously perched on the shelf. In my opinion, and indeed others’, Raphael has subtly tweaked the style and perhaps even improved on what was already a winning formula. Recent vintages seem more consistent, perhaps even more aligned with their respective terroirs. On this visit, we tasted through most of the domaine’s 2011s that had been bottled the previous spring and are currently on the market. Raphael spoke enthusiastically about the 2011 vintage and rightly so. There is a natural sensibility to these wines, an approachability that is not always evident in their wines, proceeding to compare them to the 2001 vintage. My experience of this domaine’s wines means that I am happy to put long drinking windows for even the village crus, which I often reward a decade in bottle. Personally, I have found less premature oxidation at this address than others, in particular with respect to younger vintages, though nobody is totally immune.
Hersteller
Domaine Coche-Dury
Coche-Dury ist nicht nur der ikonischste unter den Erzeugern im Burgund, sondern auch einer der enigmatischsten. Es kommt einem vor, als benötige man eine goldene Eintrittskarte, um in die Keller dieser Domaine zu gelangen, denn sie hat keine E-Mail-Adresse und die einzige Möglichkeit, einen Termin zu bekommen, scheint das Fax zu sein – vielleicht, denn auch das ist nicht sicher. Dabei sind die Eigentümer von einer unglaublichen Bescheidenheit. Sie wissen um die Größe ihres Weins, aber sehen sich nach wie vor als einfache Winzer. Was für sie am meisten zählt, ist die Arbeit im Weinberg und die Pflege ihrer Trauben, damit diese ihr Terroir bestmöglich zum Ausdruck bringen. Jean-François Coche, der Patriarch der Domaine, arbeitete seit den frühen 1970ern an der Seite seines Vaters. 1975 heiratete er Odile Dury, die den Familienbesitz vergrößerte, woraus der Name Coche-Dury hervorging. Heute hat Sohn Raphaël mit seiner jungen Frau Charline mehr oder weniger die Leitung inne. Von den fast neun Hektar Rebfläche produzieren sie Bourgogne, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthélie, Volnay, sowie ihre beiden berühmtesten Appellationen Meursault (verschiedene Abfüllungen) und Corton-Charlemagne. Im Unterschied zu anderen Erzeugern in der Region haben sie allen größeren Veränderungen widerstanden und produzieren ihre Weine so, wie sie es schon immer taten. Außerdem schätzen sie Weine mit einem gewissen Schwung, so dass sie eher früher als später lesen, um die den Trauben eigene Säure zu nutzen.