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Châteauneuf du Pape 2004 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
The 2004 Clos des Papes Chateauneuf du Pape has turned out to be one of the finest wines of the vintage, tipping the scales at just over 15% alcohol and actually coming a few tenths of a degree within the 2003 and 2005 in terms of power and alcoholic degrees. The wine displays gorgeously sweet black raspberries, kirsch liqueur, and resiny, loamy soil notes. Medium to full-bodied, this blend of 65% Grenache, 20% Mourvedre, 10% Syrah, and the rest some of the other red varietals that are permitted, is performing beautifully and is certainly one of the vintage?s superstars. The wine is full-bodied, powerful, rich, and as accessible as the 2003, but slightly fresher and not as muscular and thick. Nevertheless, this is a top effort from the father and son team of Paul and Vincent Avril. This wine can be drunk now but can be cellared for 15-20 years. This exquisitely run estate continues to turn out wines of great fragrance, richness as well as flavor authority and integrity. The yields are always among the lowest in the appellation. While they have 87 acres and can produce as much as 8,000 cases of Chateauneuf du Pape, the yields in 2003 were 23 hectoliters per hectare, in 2004, 22 hectoliters per hectare, and in 2005, 21 hectoliters per hectare. Their best value, and it?s one heck of a bistro wine, is the non-vintage concoction of Grenache, Syrah, Merlot, and Carignan actually cropped at an amazingly low 32 hectoliters per hectare.
Hersteller
Clos des Papes
Das überragende Referenz-Weingut Clos des Pape umfasst 35 Hektar in Châteauneuf-du-Pape und produziert zwei Weine – einen Roten und einen Weißen. Als eine der Schlüsselfiguren für den enormen Ruf, den die Appellation genießt, besaß und betrieb der legendäre Paul Avril das Anwesen viele Jahre lang bis zu seinem Tod 2009. Inzwischen hat sein talentierter Sohn Paul-Vincent seinen Platz eingenommen. Das an der südlichen Rhône gelegene Weingut kultiviert auf 31 Hektar dunkle Trauben für seine rote Cuvée Châteauneuf du Pape, einen Verschnitt aus vorwiegend Grenache und etwa 20% Mourvèdre, 10% Syrah und im Übrigen einer Mischung aus Vaccarèse, Counoise und Muscardin. Clos-de-Pape-Weine sind strukturierte und langlebige Vorzeigeprodukte dieser Region. Die Avrils fermentieren nach wie vor die verschiedenen Sorten zusammen, was ihrem Wein zusätzliche Komplexität verleiht. Der Weißwein Châteauneuf du Pape Blanc eignet sich ebenso für die Flaschenreife.