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Ao Yun (Gift Box) 2020 75cl

Yunnan | China
Ausverkauft

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2017 2020
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 2020 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 10% Merlot, 6% Syrah and 6% Petit Verdot, with the fruit being sourced from Ao Yun’s four villages in order of rising altitude and percentage terms as follows: 10% from Xidang, 18% from Sinong, 38% from Shuori and 34% from Adong. The wine has a very deep purple appearance and sports a beautifully complex nose of lifted, perfumed dark fruit—cassis, bramble, black cherry, black plum, blueberry, mulberry—with herbaceous notes of mint, green bell pepper and sage, these primary elements marrying beautifully with some subtle, new oak notes of clove, toast, smoke and vanilla. Like the Village Cru red wines, this was matured for 12 months in 30% new, small-format French oak with 30% in older wood and the remainder in Yunnanese stoneware jars. On the palate, this is very full-bodied with super-ripe coating and fine-grained tannins with vibrant acidity—this comes naturally at 3.35 pH—and well-integrated 13.5% alcohol, providing the platform for the concentrated dark fruit and sweet and savory pyrazine and new oak notes. While this wine does not have the immediate "generosity" or sumptuousness of the 2019 vintage, it is undeniably elegant, polished and powerful in its own vintage expression. With its very long length, the 2020 Ao Yun has a complex, layered finish that is abundantly youthful. While it is approachable now, it will show better going forward and will comfortably age for at least 15 years<br/><br/>
Hersteller
Ao Yun

Der erste wahre Luxuswein Chinas, Ao Yun, wird im Nordwesten der südchinesichen Region Yunnan produziert. Seinem Namen entsprechend, der “Über den Wolken schwebend” bedeutet, schmiegt sich das Weingut Ao Yun an die Ausläufer des Himalajagebirges. Die Vorbereitungen zu diesem Unternehmen begannen 2009, als Christophe Navarre, CEO von Moët Hennessy, seinem lang gehegten Traum nachgab, einen perfekten Ort für die Produktion von Rotwein in China zu finden. Nach jahrelanger und sorgfältiger Explorationstätigkeit unter Mitwirkung des australischen Önologen, Tony Jordan, entschied man sich nicht nur wegen des Terroirs, sondern auch aufgrund der geographischen Gegebenheiten, für diese entlegene Region. Die Höhe von 2000-2600 Metern gewährleistet einerseits ein trockenes und kühles Klima und andererseits sonnenbeschienene Hänge. Die lange Reifezeit zusammen mit der ausgedehnten Sonnenbestrahlung führt zur Ausbildung von Intensität und seidigem Tannin. Ao Yun brachte seinen ersten Jahrgang, den 2013er, im Jahr 2016 heraus, der inzwischen als einer der besten, jemals in China produzierten Rotweine gilt.  Mit seinem präsenten Tannin dürfte dies ein Wein mit gutem Alterungspotential sein. In jedem Fall ist Ao Yun einer von Chinas Spitzenrotweinen, dessen einzigartiger Geschmack sowohl an einen spanischen Ribera del Duero als auch an einen Napa Kult-Cabernet denken lässt – unbedingt probierenswert!