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Tenuta di Trinoro 2000 1800cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 5’945.50

Tous les millésimes

2000 2018 2019
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
he prodigious 2000 Tenuta di Trinoro is a blend of 55% Cabernet Franc, 35% Cabernet Sauvignon, and 10% Petit Verdot, also from yields of 15 hectoliters per hectare. Its opaque purple color is accompanied by an extraordinary nose of freshly ground truffles, damp earth, licorice, black currants, blackberries, and white flowers. There is extraordinary intensity, great richness, a profound, multi-layered texture, and a finish that lasts for nearly a minute. This is compelling wine from a brilliant proprietor. Sadly, there are only 800 cases of this profound offering that wants to be the Cheval Blanc of Tuscany. Anticipated maturity: 2006-2018. One of the new superstar estates in Tuscany, the first vintage of proprietor Andrea Franchetti was 1997. He is obviously a perfectionist, and is doing some things that have never been done with the likes of Cabernet Franc outside Bordeaux and a handful of California wineries. All of Franchetti's wines are made from low yields, given indigenous yeast fermentations, micro-oxygenations, and no racking, fining, or filtration prior to bottling. I have been a fan since the first releases. The wines go from strength to strength, although Franchetti keeps changing some of the names as well as blends.
95 Vinous
Franchetti once again takes ripeness to the extreme with his stunning 2000 Tenuta di Trinoro (55% Cabernet Franc, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot). It is a flamboyant wine packed with generous sensations of blackberry liqueur, jammy dark fruit, bell peppers, cassis and minerals. Fat and opulent on the palate, it displays a youthful, muscular personality, with outstanding finesse for a wine of this size. It is an awesome effort. “The 2000 is really my first important wine,” says Franchetti. “The vines had a little age on them so the tannins are finer. The previous vintages also taught me a lot about when to harvest my various plots.”
Producteur
Tenuta di Trinoro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.