Close
Rechercher
Filters

La Massa 2013 75cl

IGT | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2013
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
The 2013 La Massa is a delicious blend of 60% Sangiovese and 30% Merlot, with the rest being Cabernet Sauvignon and Alicante Bouschet. It opens to a bright ruby color with dark garnet intensity. This is a more feminine wine compared to Giorgio Primo, but the wine's inner complexity and finesse are really quite remarkable. Bold fruit layers show intensity and purity, and the wine is impeccably clean and forthcoming. That same sense of purity is transported to the palate where fresh acidity works in nice contrast to the natural heft and structure of this wine. Best of all, La Massa is a great value. Giampaolo Motta's Fattoria La Massa is one of my favorite estates in Panzano-in-Chainti. This tasting served as a happy reminder of why I love these wines so much. The 2012 Giorgio Prima is impeccable. It is a small miracle in what most agree was not an easy vintage. Mr. Motta evidently has that magic touch. I loved this set of new releases and was particularly thrilled to try a new wine: The IGT Toscana Carla 6 that left me extremely satisfied. In truth, I was floored by it. Importer(s): T. Edward Wines, 66 West Broadway #406, New York, NY 10007, (212) 233-1504 , www.tedwardwines.com
Producteur
La Massa
Cette propriété occupe un endroit magnifique, au sein du bassin d’or de Panzano sur le territoire du Chianti Classico. Elle a été acquise en 1992 par le passionné Giampaolo Motta, originaire de Naples. Depuis, ce dernier s’est adjoint les services de l’illustre œnologue conseil Stéphane Derenencourt pour réaliser deux Supers Toscans très impressionnants. Vingt-cinq des 45 hectares du domaine sont dédiés à la culture de cépages classiques de la Toscane, comme le sangiovese, qui cohabitent avec des variétés bordelaises telles le cabernet-sauvignon, le merlot et le petit verdot. Les vignobles ont beau être positionnés à l’intérieur de l’aire délimitée du Classico, les cuvées Giorgio Primo et La Massa peuvent uniquement prétendre au label IGT Toscana, puisqu’elles sont le fruit d’assemblages avec des cépages non autorisés dans l’appellation. Ces deux cuvées sont élevées en barriques de chêne français et illustrent le profil juteux et mûr des vins issus de la sous-zone de Panzano. Armé d’une volonté sans faille visant l’excellence, Giampaoloa réussit à donner une réputation mondiale à ses vins fondée sur leur caractère sympathique, leur qualité exceptionnelle et surtout, leur personnalité unique.