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Hermitage La Chapelle 2013 150cl

AOC | Hermitage | Rhône | France
CHF 367.55
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
A much more structured, even austere, Hermitage than the La Petite Chapelle release, the 2013 Hermitage la Chapelle came from minuscule yields of ten to 18 hectoliters per hectare and was aged 15-18 months in 20% new French oak. Not harvested until the 12th of October, it offers a sensational bouquet of blackberry and black raspberry fruits, powdered rock, gunpowder and pepper. Medium to full-bodied, with good (though maybe not great) levels of concentration, it has high, yet beautifully polished tannin, integrated acidity, and terrific cut and focus on the finish. Give bottles 4-5 years of cellaring and enjoy over the following two decades.<br/>Caroline Frey and winemaker Jacques Desvernois continue to make a bevy of high quality wines from throughout the Rhône Valley. Both their 2014s and 2013s show the vintage character nicely, and the wines show fresher, more elegant profiles without sacrificing too much density and depth. I’d like a touch more flesh and texture in a few of these latest releases, but there’s no denying the high quality coming from this estate today. One noteworthy change here is that after decades of working with Frederick Wildman & Sons, Paul Aîné Jaboulet will now be represented in the US by New York based Skurnik Wines. Hopefully this will lead to broader distribution and more access to these wines as there’s tons of value and quality in the lineup.
90 Wine Spectator
Features a slightly taut frame, with singed cedar and balsamic notes clipping the wings of the red currant, cherry paste and plum fruit flavors. Tar and sage details line the finish. There's some depth here and good ripeness for the vintage, but not the volume or range of the best wines from this appellation. Drink now through 2023. 200 cases imported. –JM <br/>
Producteur
Domaine Paul Jaboulet Aîné
C’est en 1834 qu’Antoine Jaboulet a commencé à exploiter les terres en coteaux autour de l’Hermitage. Apportant un soin de tous les instants à ses vignes, il a travaillé à pied d’œuvre pour créer des vins exceptionnels. Depuis, des générations ont emprunté la voie qu’il a ouverte, et ce, jusqu’en 2006 lorsque la propriété est passée entre les mains de la famille Frey. Fortement ancrée dans le monde du vin en tant que propriétaire du Château La Lagune à Bordeaux, entre autres, les Frey perpétuent la passion de l’excellence célébrée par les Jaboulet. Sous l’égide de Caroline Frey, le chai et les vignobles ont fait l’objet d’une réfection, l’une de ses contributions les plus importantes étant la mise en application de pratiques durables. La répartition des différentes parcelles sur l’ensemble de la Vallée du Rhône, pour 121 hectares au total, permet de dédier les vignobles du Rhône septentrional à la syrah, tandis que les vignes de roussanne, marsanne et viognier servent à l’élaboration des blancs. Le porte-étendard de la maison Jaboulet, l’Hermitage La Chapelle, représente son apothéose, tandis que l’Hermitage La Petite Chapelle n’a pas grand-chose à lui envier.