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Évaluations et Scores
94 Wine Spectator
At age 40, this is holding up beautifully despite a large crop. What impresses is the sweet fruit layered thick on the midpalate, delivering plum, vanilla, brown sugar, smoke and leather notes. The tannins melt, and the finale is still fresh and balanced. A delight to taste.--La Chapelle vertical. Drink now through 2005. –PM
94 Wine Spectator
At age 40, this is holding up beautifully despite a large crop. What impresses is the sweet fruit layered thick on the midpalate, delivering plum, vanilla, brown sugar, smoke and leather notes. The tannins melt, and the finale is still fresh and balanced. A delight to taste.--La Chapelle vertical. Drink now through 2005. –PM
90 Robert Parker
I have had a half-dozen bottles of 1959 La Chapelle, and have always rated it in the upper nineties. At the Jaboulet tasting, it appeared to be more evolved, with a saturated garnet color, and a big, cedary, meaty, dried herb-scented bouquet with abundant smoke and spice. In the mouth, alcohol was burning its way through the flavors, and one could clearly see this wine was the product of an extremely hot, sunny year.
90 Robert Parker
I have had a half-dozen bottles of 1959 La Chapelle, and have always rated it in the upper nineties. At the Jaboulet tasting, it appeared to be more evolved, with a saturated garnet color, and a big, cedary, meaty, dried herb-scented bouquet with abundant smoke and spice. In the mouth, alcohol was burning its way through the flavors, and one could clearly see this wine was the product of an extremely hot, sunny year.
Producteur
Domaine Paul Jaboulet Aîné
C’est en 1834 qu’Antoine Jaboulet a commencé à exploiter les terres en coteaux autour de l’Hermitage. Apportant un soin de tous les instants à ses vignes, il a travaillé à pied d’œuvre pour créer des vins exceptionnels. Depuis, des générations ont emprunté la voie qu’il a ouverte, et ce, jusqu’en 2006 lorsque la propriété est passée entre les mains de la famille Frey. Fortement ancrée dans le monde du vin en tant que propriétaire du Château La Lagune à Bordeaux, entre autres, les Frey perpétuent la passion de l’excellence célébrée par les Jaboulet. Sous l’égide de Caroline Frey, le chai et les vignobles ont fait l’objet d’une réfection, l’une de ses contributions les plus importantes étant la mise en application de pratiques durables. La répartition des différentes parcelles sur l’ensemble de la Vallée du Rhône, pour 121 hectares au total, permet de dédier les vignobles du Rhône septentrional à la syrah, tandis que les vignes de roussanne, marsanne et viognier servent à l’élaboration des blancs. Le porte-étendard de la maison Jaboulet, l’Hermitage La Chapelle, représente son apothéose, tandis que l’Hermitage La Petite Chapelle n’a pas grand-chose à lui envier.