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Clos Mogador 2008 150cl

DOCa | Catalogne | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2008 2014
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
Three recent vintages bought us up to date. The 2008 Clos Mogador has a very fine bouquet of blackberry, blueberry and violet with great delineation and poise. The palate is medium-bodied with slightly grainy, coarse tannins that neatly juxtapose the core of sweet dark fruit. With impressive tension and poise, this is an excellent Priorat for long-term aging. Drink 2014-2022+. <br/><br/>Clos Mogador needs no introduction. Rene Barbier was a pupil of Jean-Claude Berrouet and is one of the “founding fathers” in Priorat as part of the “Gratallops group.” I met him for the first time at his home, located at the bottom of a never-ending winding dirt track and surrounded by vines. He was accompanied by his wife and energetic son, also named Rene and married to Sara Perez (see Mas Martinet.) Their 20-hectare dry farmed, vineyard is located on schistous slate and quartz soil (llicorella) and planted with 40% Garnacha (80-year-old vines) , 20% Carinena, 20% Cabernet Sauvignon and 20% Syrah. The wine is raised in Nevers and Allier oak with minimal intervention. <br/><br/>Apr 2012<br/>
92 Wine Spectator
Firm and fresh, this focused red delivers ripe, pure cherry and red plum fruit framed by tobacco, mineral and espresso notes. This has a silky texture and is accessible, yet shows good density and structure. Drink now through 2016. 2,500 cases made. –TM
Producteur
Clos Mogador
Au cœur de la région vinicole du Priorat, sur les collines sauvages au dessus de Tarragone et non loin de la côte nord-est de l’Espagne, le Clos Mogador a été conçu dans les années 1980 par René Barbier. Formé en Bourgogne puis à l’Université de Bordeaux, ce dernier a également fait des stages dans plusieurs domaines et châteaux en France, dont le Château Pétrus. Les vignobles du Clos Mogador s’étalent sur des coteaux en terrasses à proximité du village de Gratallops, où ils profitent d’un terroir de schiste exceptionnel. S’appuyant à la fois sur ses connaissances et sur des techniques de vinification modernes, René Barbier fait preuve d’un grand sens du détail. Dans le vignoble, il favorise la biodiversité en plantant des arbres fruitiers, des amandiers et des oliviers, de même que des fleurs. Considéré comme un excentrique, il persiste et signe, en se distinguant toujours plus des producteurs locaux, notamment à travers son encépagement, son recours à un pressoir vertical centenaire récupéré dans une vieille cave, de même que l’utilisation de cuves en bois ou en béton, qu’il préfère à l’inox. La vinification a lieu dans des cuves en bois ouvertes et ses vins sont non filtrés. En découlent des vins superbes, et le Clos Mogador suscite un véritable culte international.