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L'Extravagant de Doisy-Daëne 2007 37.50cl

AOC | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 297.30
Évaluations et Scores
98 Vinous
The 2007 L’Extravagant de Doisy-Daëne has a ripe and generous bouquet with orange pith, apricot, crème brûlée and quince, unfurling beautifully in the glass. The palate is supremely well balanced with fine definition, wonderful acidity and a composed, almost Tokaji-like finish that lingers with enticing marmalade and quince notes. So precise. So delicious.
98 Vinous
The 2007 L’Extravagant de Doisy-Daëne has a ripe and generous bouquet with orange pith, apricot, crème brûlée and quince, unfurling beautifully in the glass. The palate is supremely well balanced with fine definition, wonderful acidity and a composed, almost Tokaji-like finish that lingers with enticing marmalade and quince notes. So precise. So delicious.
19 Rene Gabriel
2400 kleine Flaschen. 55 % Sauvignon Blanc, 45 % Semillon. Intensives Gelb. In der Nase ein pfeffrig-süsses Nektar an frisch geschleudertem Honig und gehackten Sultaninen, im Innern befindet sich eine ausgleichende Frische die an Grapefruit erinnert, Agrumentöne. Reicher, ausgeglichener Gaumen, zart cremiges Extrakt, viel reife gelbe Früchte, frisch gekochte Aprikosenmarmelade, ein Hauch Quitten und exotische Frucht im langen Finale. Trotz seiner enormen Konzentration bleibt der Wein sehr frisch und wird somit seine Primäraromatik immer behalten können. (19/20). 12: Sehr dunkles, intensives Gelb mit sattem Goldschimmer. Reifes Bouquet, viel Honig, Aprikosenkonfitüre, wirklich likörhaft im Ansatz. Im Gaumen sehr reich, schwermütig und doch irgendwie noch elegant, fliesst ölig über die Zunge und ist ein extrem konzentrierter Nektar. trinken ( - 2080)
19 Rene Gabriel
2400 kleine Flaschen. 55 % Sauvignon Blanc, 45 % Semillon. Intensives Gelb. In der Nase ein pfeffrig-süsses Nektar an frisch geschleudertem Honig und gehackten Sultaninen, im Innern befindet sich eine ausgleichende Frische die an Grapefruit erinnert, Agrumentöne. Reicher, ausgeglichener Gaumen, zart cremiges Extrakt, viel reife gelbe Früchte, frisch gekochte Aprikosenmarmelade, ein Hauch Quitten und exotische Frucht im langen Finale. Trotz seiner enormen Konzentration bleibt der Wein sehr frisch und wird somit seine Primäraromatik immer behalten können. (19/20). 12: Sehr dunkles, intensives Gelb mit sattem Goldschimmer. Reifes Bouquet, viel Honig, Aprikosenkonfitüre, wirklich likörhaft im Ansatz. Im Gaumen sehr reich, schwermütig und doch irgendwie noch elegant, fliesst ölig über die Zunge und ist ein extrem konzentrierter Nektar. trinken ( - 2080)
97 Robert Parker
Delivering 12.0% ABV and 200gms residual sugar, Denis Dubourdieu’s luxury Barsac, the 2007 L’Extravagant de Doisy-Daene, does not hold back, born with a lucid golden hue with big fat tears (of joy). The bouquet is very intense but very tight at first, demanding time to unfurl in the glass at its own pleasure: white peach, apricot, orange-blossom and a touch of marmalade with breathtaking definition. The palate is full-bodied with a viscous entry, so pure and caressing with mellifluous honey, apricot and citrus lemon, wonderful delineation on the finish, the thread of acidity interwoven through that powerful finish with the length of an ocean liner. Brilliant. Drink 2015-2050. <br/>
97 Robert Parker
Delivering 12.0% ABV and 200gms residual sugar, Denis Dubourdieu’s luxury Barsac, the 2007 L’Extravagant de Doisy-Daene, does not hold back, born with a lucid golden hue with big fat tears (of joy). The bouquet is very intense but very tight at first, demanding time to unfurl in the glass at its own pleasure: white peach, apricot, orange-blossom and a touch of marmalade with breathtaking definition. The palate is full-bodied with a viscous entry, so pure and caressing with mellifluous honey, apricot and citrus lemon, wonderful delineation on the finish, the thread of acidity interwoven through that powerful finish with the length of an ocean liner. Brilliant. Drink 2015-2050. <br/>
95 Wine Spectator
Refined and balanced, with citrus fruit, pineapple and just a hint of vanilla. Full-bodied, medium sweet, with a finish that's tangy, spicy and long. Pretty and harmonious. Score range: 92-95 –JS
Producteur
Château Doisy-Daëne
Le Château Doisy-Daëne, qui figure dans le Classement de 1855 au rang de Second Cru Classé, s’étend sur le plateau calcaire de Barsac dans l’aire d’appellation Sauternes. Il appartient à la famille Dubourdieu depuis 1924. Quatre générations de père en fils y ont laissé leur empreinte grâce à la qualité de leurs vins blancs : Georges (1924-1948), Pierre (1949-1999) et Denis Dubourdieu dès le millésime 2000, secondé par ses fils Fabrice et Jean-Jacques. La famille s'engage à défendre et à promouvoir l'image de Doisy-Daëne à travers le monde. Denis Dubourdieu fut également professeur d'œnologie à l'Université de Bordeaux et œnologue conseil de renommée internationale. Le vignoble de 17,2 hectares du Château Doisy-Daëne (87% sémillon et 13% sauvignon blanc) a plus de 40 ans. C’est ici que naissent des vins particulièrement typés, exhalant des arômes fruités vifs cristallisés par la pourriture noble, ainsi qu’une acidité franche, un excellent équilibre et des saveurs délicates. La personnalité très appréciée des vins de Doisy-Daëne reflète à la fois son excellent terroir de calcaire et une longue tradition familiale axée sur la qualité.