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Yquem 2011 1500cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 10’701.90
Évaluations et Scores
99 Wine Spectator
A lovely, creamy, tropical style, with mango, papaya and guava notes lending a caressing feel, while singed almond and warm piecrust accents blossom through the lush finish. Just when you think that's all there is, toasted coconut, fig, orange blossom and persimmon details kick in, lending length and dimension. The finish is ridiculously long. Best from 2020 through 2060. –JM
99 Wine Spectator
A lovely, creamy, tropical style, with mango, papaya and guava notes lending a caressing feel, while singed almond and warm piecrust accents blossom through the lush finish. Just when you think that's all there is, toasted coconut, fig, orange blossom and persimmon details kick in, lending length and dimension. The finish is ridiculously long. Best from 2020 through 2060. –JM
98 James Suckling
Crazy minerality to this, with lots of dried mango, pineapple and papaya on the nose. Botrytis-spice and nutmeg undertones. Full body, very sweet, with superb depth of fruit and richness. It goes on for minutes. Turns dense and concentrated on the palate. Speechless. Better in 2019.
19 Rene Gabriel
"80 % Semillon, 20 % Sauvignon Blanc. Grosse Ernte 120'000 Fl. 144 Gramm Restzucker. Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, brillant leuchtend. Volle Süsse und im Innern weisses Pfeffermehl zeigend, Mandarinenschalen, frische Kamille, herrliche, nuancierte Botrytis, von den Agrumen her ist man geneigt auf Grapefruits zu tippen. Im Gaumen cremig, saftig mit voller Länge, wunderschöne Säure, welche dem Körper Frische verleiht, alles bleibt im gelbfruchtigen Bereich ohne jegliche tropicale Anflüge, viel Mirabellen, Aprikosen, etwas Karambolle und auch erste, feine Quittennoten. Ein erfrischender, fast etwas leicht anfühlender Yquem. Es wäre vielleicht eine gute Idee dieses traumhafte Extrakt in Parfümflacons abzufüllen, dann könnte man sich damit die Zunge bestäuben, wenn man nach diesem Elixier lechzt. Morgens, mittags und abends. Und ab und zu Mal auch Zwischendurch. Trink 2020-2100."
19 Rene Gabriel
"80 % Semillon, 20 % Sauvignon Blanc. Grosse Ernte 120'000 Fl. 144 Gramm Restzucker. Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, brillant leuchtend. Volle Süsse und im Innern weisses Pfeffermehl zeigend, Mandarinenschalen, frische Kamille, herrliche, nuancierte Botrytis, von den Agrumen her ist man geneigt auf Grapefruits zu tippen. Im Gaumen cremig, saftig mit voller Länge, wunderschöne Säure, welche dem Körper Frische verleiht, alles bleibt im gelbfruchtigen Bereich ohne jegliche tropicale Anflüge, viel Mirabellen, Aprikosen, etwas Karambolle und auch erste, feine Quittennoten. Ein erfrischender, fast etwas leicht anfühlender Yquem. Es wäre vielleicht eine gute Idee dieses traumhafte Extrakt in Parfümflacons abzufüllen, dann könnte man sich damit die Zunge bestäuben, wenn man nach diesem Elixier lechzt. Morgens, mittags und abends. Und ab und zu Mal auch Zwischendurch. Trink 2020-2100."
97 Robert Parker
The 2011 seems to be a close cousin of the 2001 and possibly 1988. Light gold, restrained but very pure, noble and intense bouquet of honeysuckle, caramelized apricot, white peach with a subtle hint of toasty oak. It builds slowly but beautifully to a full-bodied wine and long finish. This vintage is about restraint and perfect mbalance despite the 144 grams of residual sugar. Some vintages are more exuberant or flamboyant-2011 is racy and compelling. Of course these wines can be drunk young, but expect the 2011 to age for 50 -75+ years in a good cellar
97 Robert Parker
The 2011 seems to be a close cousin of the 2001 and possibly 1988. Light gold, restrained but very pure, noble and intense bouquet of honeysuckle, caramelized apricot, white peach with a subtle hint of toasty oak. It builds slowly but beautifully to a full-bodied wine and long finish. This vintage is about restraint and perfect mbalance despite the 144 grams of residual sugar. Some vintages are more exuberant or flamboyant-2011 is racy and compelling. Of course these wines can be drunk young, but expect the 2011 to age for 50 -75+ years in a good cellar
95 Vinous
The 2011 Château d'Yquem has a powerful and well defined bouquet, very pure with honey, barley sugar and quince. The palate is well balanced with a fine bead of acidity that cuts through the concentrated botrytised fruit. Very persistent and quite rich on the finish, this is decadent and rather gorgeous. Long-term. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting. -- Neal Martin <br/>
95 Vinous
The 2011 Château d'Yquem has a powerful and well defined bouquet, very pure with honey, barley sugar and quince. The palate is well balanced with a fine bead of acidity that cuts through the concentrated botrytised fruit. Very persistent and quite rich on the finish, this is decadent and rather gorgeous. Long-term. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting. -- Neal Martin <br/>
Producteur
Château d'Yquem
Situé à 55 kilomètres au sud de la ville de Bordeaux, le Château d’Yquem, vieux de quatre cents ans, est une charmante propriété surplombant la vallée de Sauternes avec un panorama à couper le souffle. Ce domaine notoire s’est forgé une réputation mondiale de plus grand vin liquoreux de France. A sa tête pendant plus de deux siècles, la famille de Lur Saluces l’a cédé à LVMH en 1999. Les vignobles s’étendent sur plus de 100 hectares, baignés de soleil mais aussi de brumes matinales fraîches. Ils sont vendangés baie par baie avec minutie. Après un passage en barriques neuves durant plus de trois ans, les vins sont mis en bouteille sans filtration. L’œnologue Pierre Lurton, ancien directeur du Château Cheval Blanc, veille sur les vinifications de la maison depuis 2004. Aucun autre château ne réussit à marier la dentelle à la puissance avec la même prouesse féminine. C’est ainsi que le Château d’Yquem défend aisément son titre de Premier Cru Supérieur. En dépit d’une production quantitative, les vins d’Yquem restent au sommet, leur qualité suprême étant illustrée par le grand vin, Yquem.