Close
Rechercher
Filters

Yquem 2009 37.50cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 269.15
Évaluations et Scores
20 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Noch selten gab es bei einer Fassprobe Yquem eine derartige Frische, duftet im ersten Ansatz wie ein pfeffriger Barsac, schöne Agrumennoten, frisch gekochte gelbe Aprikosen und Mirabellen, wird dabei immer dichter und süsser und bündelt sich. Im Gaumen sublim, komplex und trotz des wuchtigen, schon fast öligen Klörpers bleibt der Wein irgendiwe doch tänzerisch, im Finale Reineclauden, gelbe Pflaumen, Akazienhonig und eine Affinität im mit Pink-Grapefruit und Dörrparkosen schmeckenden Finale fast an etwas an einen Late-Harvest-Viognier erinnert. Beim 2001er lag der Restzuckergehalt bei 150 bei diesem 2009er bei 155 Gramm. Seit 1893 ist das mengenmässig die grösste Ernte auf Yquem. Es werden ganze 160'000 Flaschen von diesem göttlichen Nektar in Flaschen gefüllt. Degustiert auf Cheval-Blanc. Nicht in der Halle bei der in der offiziellen Degustationwoche mehr als 1'500 an den Fassmuster der dargebotenen Rotweine schlürften, sondern im Château am Salontisch. Also ein Privileg das bedeutend weniger Degustatoren vorbehalten ist. warten (2020 - 2080)
100 Robert Parker
In comparison to the 2010 vintage, the 2009 d'Yquem is more concentrated with a stunning "rôti," the consequence of noble rot in French. Developing a powerful, complex bouquet with aromas of pineapple, apricot, saffron, flowers, spices and orchard fruits, it’s dense and concentrated, full-bodied and layered with a crystalline texture complicated by notes of white truffles that reveal a racy, endless and a superb finish concluding with a pristine harmony. Readers with bottles in their cellars will have to be patient before opening this masterpiece with 155 grams of residual sugar. 2023 - 2080
100 Robert Parker
In comparison to the 2010 vintage, the 2009 d'Yquem is more concentrated with a stunning "rôti," the consequence of noble rot in French. Developing a powerful, complex bouquet with aromas of pineapple, apricot, saffron, flowers, spices and orchard fruits, it’s dense and concentrated, full-bodied and layered with a crystalline texture complicated by notes of white truffles that reveal a racy, endless and a superb finish concluding with a pristine harmony. Readers with bottles in their cellars will have to be patient before opening this masterpiece with 155 grams of residual sugar. 2023 - 2080
20 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Noch selten gab es bei einer Fassprobe Yquem eine derartige Frische, duftet im ersten Ansatz wie ein pfeffriger Barsac, schöne Agrumennoten, frisch gekochte gelbe Aprikosen und Mirabellen, wird dabei immer dichter und süsser und bündelt sich. Im Gaumen sublim, komplex und trotz des wuchtigen, schon fast öligen Klörpers bleibt der Wein irgendiwe doch tänzerisch, im Finale Reineclauden, gelbe Pflaumen, Akazienhonig und eine Affinität im mit Pink-Grapefruit und Dörrparkosen schmeckenden Finale fast an etwas an einen Late-Harvest-Viognier erinnert. Beim 2001er lag der Restzuckergehalt bei 150 bei diesem 2009er bei 155 Gramm. Seit 1893 ist das mengenmässig die grösste Ernte auf Yquem. Es werden ganze 160'000 Flaschen von diesem göttlichen Nektar in Flaschen gefüllt. Degustiert auf Cheval-Blanc. Nicht in der Halle bei der in der offiziellen Degustationwoche mehr als 1'500 an den Fassmuster der dargebotenen Rotweine schlürften, sondern im Château am Salontisch. Also ein Privileg das bedeutend weniger Degustatoren vorbehalten ist. warten (2020 - 2080)
98 Wine Spectator
Dense and unctuous, but with lacy detail already showing along the edges, as light toasty hazelnut and piecrust notes lead the way for creamed melon, mango and pineapple flavors, with hints of green plum and honeysuckle. There's mouthwatering drive on the finish, which drips with a rosehip honey note that keeps pulling you back. Stunning. Best from 2020 through 2055. Tasted twice, with consistent notes. 10,000 cases made. –JM
98 Wine Spectator
Dense and unctuous, but with lacy detail already showing along the edges, as light toasty hazelnut and piecrust notes lead the way for creamed melon, mango and pineapple flavors, with hints of green plum and honeysuckle. There's mouthwatering drive on the finish, which drips with a rosehip honey note that keeps pulling you back. Stunning. Best from 2020 through 2055. Tasted twice, with consistent notes. 10,000 cases made. –JM
97 James Suckling
What a fabulous wine. It's an explosion of fruit, yet it's very refined. I absolutely love the nose of this, with apricot tart, apple crumble, caramel and crème brûlée. Full-bodied, superripe and spicy, with mango, papaya, spices and sweet dried lemons. Incredibly long. It really rocks your socks off. Amazing. This could be even better than 2001. (April 7th, 2010)
Producteur
Château d'Yquem
Situé à 55 kilomètres au sud de la ville de Bordeaux, le Château d’Yquem, vieux de quatre cents ans, est une charmante propriété surplombant la vallée de Sauternes avec un panorama à couper le souffle. Ce domaine notoire s’est forgé une réputation mondiale de plus grand vin liquoreux de France. A sa tête pendant plus de deux siècles, la famille de Lur Saluces l’a cédé à LVMH en 1999. Les vignobles s’étendent sur plus de 100 hectares, baignés de soleil mais aussi de brumes matinales fraîches. Ils sont vendangés baie par baie avec minutie. Après un passage en barriques neuves durant plus de trois ans, les vins sont mis en bouteille sans filtration. L’œnologue Pierre Lurton, ancien directeur du Château Cheval Blanc, veille sur les vinifications de la maison depuis 2004. Aucun autre château ne réussit à marier la dentelle à la puissance avec la même prouesse féminine. C’est ainsi que le Château d’Yquem défend aisément son titre de Premier Cru Supérieur. En dépit d’une production quantitative, les vins d’Yquem restent au sommet, leur qualité suprême étant illustrée par le grand vin, Yquem.