93 Robert Parker
One of the vintage's high points is the 1979 Pichon Longueville Comtesse de Lalande, a superb wine that wafts from the glass with notes of blackcurrants, cigar box, loamy soil, truffles and dried herbs. Medium to full-bodied, velvety and enveloping, with a fleshy core of fruit, melting tannins and lively acids, it's a fully mature, beautifully savory Pauillac that shows no signs of decline from a good cellar.
92 James Suckling
Fresh and crisp for a red with lots of character on the nose, from lead pencil to berries to spices. Full-bodied still with firm tannins and a light, refined and delicate finish of currants, and hints of fresh herbs like lemon grass. Gorgeous still. So “clarety” as the British might say.
16 Rene Gabriel
Es gibt unterschiedliche Flaschen, die zwischen 15/20 und 17/20 Punkten schwanken. Erstmals 1985 verkostet: Strenge Nase; pfeffrig, sauber. Im Gaumen bedeutend zugänglicher als der 78er in diesem Stadium, feminin mit gutem Schmelz. 1989 in der Nase viel Kaffeearoma, in der Struktur bereits gezehrt. Wieder eine etwas bessere Flasche 1992: Geballte Nase; süss, Cassis, warm, Geraniolspuren. Im Gaumen Würznote, Heidelbeeren, grüner Tabak, fehlt an Konzentration, im Finish Mandelgebäck. Und dann (1993) kommt es wieder anders, als man denkt: Eine füllig süffige Flasche mit verlockender Süsse und noch recht tiefer Farbe. 1996 an einer Degustation vier verschiedene Flaschen degustiert: Die Betonung liegt auf verschieden. Von Mufftönen über Essigstich bis hin zu traumhaften, aber jetzt doch endgültig reifen Flaschen war alles vorhanden. 98: Jetzt wird er immer bräunlicher. Trotzdem hat das Bouquet immer noch eine wunderbare, schokoladige Süsse; nach Pralinen und Schokoüberzugmasse riechend. austrinken
One of the vintage's high points is the 1979 Pichon Longueville Comtesse de Lalande, a superb wine that wafts from the glass with notes of blackcurrants, cigar box, loamy soil, truffles and dried herbs. Medium to full-bodied, velvety and enveloping, with a fleshy core of fruit, melting tannins and lively acids, it's a fully mature, beautifully savory Pauillac that shows no signs of decline from a good cellar.